Składniki (Nam wyszły 2 butelki 0,7l):
- 600 g kukułek
- 1 l mleka skondensowanego niesłodzonego
- 1 laska wanilii
- 300 ml wódki
- 0,5 szklanki wody
Wodę i mleko wlewamy do garnka, wsypujemy kukułki i cały czas mieszamy (cukierki lubią się przyklejać do dna garnka). Do tego dodajemy również laskę wanilii. Czekamy aż cukierki całkowicie się rozpuszczą. Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 5 minut. Płyn studzimy. Gdy mikstura będzie już zimna wyciągamy laskę wanilii. Przelewamy wszystko przez sito do innego naczynia.
Na koniec powoli i stopniowo dodajemy wódkę - cały czas mieszając.
Gotową kukułkówkę przelewamy do butelek i wkładamy do lodówki.
Smacznego!
8 komentarzy:
Alez mi narobiliscie smaka na taka naleweczke! Tylko gdzie ja w UK dorwe kukulki? :(
uwielbiam ją :)
Ja do tej nalewki przymierzam się już drugi rok !
To jest oszałamiająco pyszna sprawa! A Wasza kuku-nalewka wygląda obłędnie dobrze:-)
robiłam podobną, szybko znikała :)
Kiedyś znalazłam na nią przepis, a znam taką na mleku skondensowanym - też pyszna, ta by mi pewnie przypadła do brzuszka:P pozdrawiam
Świetna sprawa! I do tego mamy w rodzinie kogoś komu baardzo przypadłaby do gustu :)
Proszę, zdradź ile czasu taka Kukułówka może stać w lodówce? Fajnie byłoby zrobić sobie zapasy na zbliżające się zimowe wieczory. :-)
Prześlij komentarz