Składniki (na 1 porcje - dzisiaj gotowałam tylko dla siebie :)):
- kubek makaronu Farfalle
- 1/2 filiżanki śmietanki 36 %
- 1/2 filiżanki tartego parmezanu
- 1 jajko
- ćwiartka serka Camembert (dałam Turek)
- gałka muszkatołowa
- pieprz, sól
- 3 plasterki szynki
- garść rucoli
- pół ząbka czosnku
Makaron gotujemy w osolonej wodzie z łyżką oleju.
Szynkę kroimy w paski - podsmażamy na patelni. Otarty parmezan przekładamy do miseczki. Dodajemy śmietanę, jajko, pieprz, sól, gałkę muszkatołową, posiekany czosnek i wlewamy wszystko na patelnie. Do tego dodajemy pokrojony w kostkę Camembert. Mieszamy do momentu aż sos się zetnie, a ser roztopi.
Ugotowany makaron wsypujemy do sosu, wszystko razem ze sobą mieszamy i zdejmujemy z ognia.
Danie wykładamy na talerz, posypując dużą ilością gałki i listkami rucoli - świetne połączenie!
Smacznego!
3 komentarze:
Zaakceptujemy nawet taką oszukaną, wygląda bowiem wielce apetycznie :D
Koniecznie do wypróbowania na kolejny obiad :)
pozdrawiam
Zrobiłam bez sera (bo akurat nie miałam w lodówce), a i tak przepyszne. Nie ma to jak jajko-sos jest wtedy idealny :) Pozdrawiam
Prześlij komentarz