- opakowanie makaronu Pappardelle
- ok. 400 g schabu
- 250 ml. śmietany kremówki
- pół cebuli
- 2 filiżanki kurek
- pieprz, sól
- trochę natki pietruszki, oregano
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- pół filiżanki tartego parmezanu
Cebulę kroimy drobno i szklimy na patelni. Schab kroimy w cienkie paski. Solimy, pieprzymy i dodajemy do cebuli - smażymy pod przykryciem. Do podsmażonego mięsa dodajemy śmietankę i trochę wody (ok. pół filiżanki). Całość dusimy na małym ogniu pod przykryciem ok 30-40 minut - aż mięsko będzie miękkie (co jakiś czas sprawdzamy i podlewamy mięso wodą). W międzyczasie myjemy kurki. Rozgrzewamy patelnię, dodajemy masło. Podsmażamy kurki dodając trochę soli i pieprzu. Pod koniec dorzucamy pokrojony drobno czosnek i posiekaną natkę pietruszki. Zdejmujemy z gazu.
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.
Gdy mięso będzie miękkie doprawiamy sosik do smaku (sól, pieprz, oregano).
Na talerzu układamy makaron, na to schab i sos, a na koniec kurki. Całość posypujemy otartym parmezanem i natką pietruszki.
Smacznego!
5 komentarzy:
Rewelacja! Zazdrościmy kurek :)
oblizuję się.
wilkiem, z apetytem oglądam to zdjęcie xd
Alez mi narobiliscie smaka na kurki! :)
pięknie podany i zapewne przepyszny obiad;)
Iduś znowu zaszalałaś :)
Bardzo smakowicie wygląda :)
Prześlij komentarz