sobota, 25 czerwca 2011

Pappardelle z kurkami i schabem

Witam wszystkich w sobotnie popołudnie! Dzisiaj na obiad przygotowałam makaron z kurkami i duszonym schabem. Wszystko to polane delikatnym, śmietanowym sosem. Uwielbiam kurki, więc nie mogłam sobie pozwolić na to, aby ich na coś nie wykorzystać. Wczoraj z Rafałem robiliśmy pizze m.in właśnie z kurkami. Zdjęć nie ma bo wszyscy byli za bardzo głodni .... no i nic nie zostało! Postaram się ją jeszcze kiedyś zrobić.



Składniki:


  • opakowanie makaronu Pappardelle
  • ok. 400 g schabu
  • 250 ml. śmietany kremówki
  • pół cebuli
  • 2 filiżanki kurek
  • pieprz, sól
  • trochę natki pietruszki, oregano 
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • pół filiżanki tartego parmezanu
Cebulę kroimy drobno i szklimy  na patelni. Schab kroimy w cienkie paski. Solimy, pieprzymy i dodajemy do cebuli - smażymy pod przykryciem. Do podsmażonego mięsa dodajemy śmietankę i trochę wody (ok. pół filiżanki). Całość dusimy na małym ogniu pod przykryciem ok 30-40 minut - aż mięsko będzie miękkie (co jakiś czas sprawdzamy i podlewamy mięso wodą). W międzyczasie myjemy kurki. Rozgrzewamy patelnię, dodajemy masło. Podsmażamy kurki dodając trochę soli i pieprzu. Pod koniec dorzucamy pokrojony drobno czosnek i posiekaną natkę pietruszki. Zdejmujemy z gazu.
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.
Gdy mięso będzie miękkie doprawiamy sosik do smaku (sól, pieprz, oregano).

Na talerzu układamy makaron, na to schab i sos, a na koniec kurki. Całość posypujemy otartym parmezanem  i natką pietruszki.

Smacznego!


5 komentarzy:

just-great-food pisze...

Rewelacja! Zazdrościmy kurek :)

Karmel-itka. pisze...

oblizuję się.
wilkiem, z apetytem oglądam to zdjęcie xd

Maggie pisze...

Alez mi narobiliscie smaka na kurki! :)

Panna Malwinna pisze...

pięknie podany i zapewne przepyszny obiad;)

Heaven pisze...

Iduś znowu zaszalałaś :)
Bardzo smakowicie wygląda :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...