czwartek, 21 lipca 2011

Spaghetti Carbonara.

Uwielbiam smak gałki w tej potrawie. Taki wyrazisty zdecydowanie nadający charakteru. Dzisiaj na obiad zrobiłam Spaghetti Carbonare - to ostatnio ulubiona potrawa mojej mamy. Jest dosyć ciężka i bardzo kaloryczna... ale za to smakuje wyśmienicie! Pierwszy raz zrobiłam ją po obejrzeniu programu Nigeli Lawson na TVN Style. Jest to bardzo prosty przepis. Ja po zrobieniu jej już tyle razy dodaję składniki na oko.


Składniki
(na 4 osoby):


  • 500 g makaronu spaghetti
  • ok. 350 g boczku
  • 300 ml śmietanki 36 %
  • filiżanka startego parmezanu lub sera żółtego
  • gałka muszkatołowa, pieprz
  • 2 małe jajka lub 1 duże
  • pół szklanki vermouthu lub słodkiego białego wina
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Boczek kroimy na kawałki/paski i podsmażamy na patelni bez dodatku tłuszczu. W między czasie do miski wbijamy jajka, dodajemy śmietanę i starty ser. Całość przyprawiamy gałką muszkatołową i pieprzem - wstawiamy na 10 minut do lodówki.
Gdy boczek będzie podsmażony wlewamy na patelnie wino i czekamy aż wyparuje.
Do boczku dodajemy ugotowany makaron i całość dokładnie mieszamy. Na koniec wylewamy na patelnie wyjętą z lodówki miksturę i czekamy, aż całość się zetnie.
Powstałą Carbonare wykładamy na talerze posypując gałką muszkatołową.

Smacznego!


3 komentarze:

asieja pisze...

rzeczywiście fajna jest prostota tego dania.

agnes pisze...

Spaghetti carbonara... pyszne, choć moja mama podchodzi do niego nieufnie ;)

Anonimowy pisze...

spróbowałam i udało się... hurra

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...