Składniki (na 4 osoby):
- 500 g makaronu spaghetti
- ok. 350 g boczku
- 300 ml śmietanki 36 %
- filiżanka startego parmezanu lub sera żółtego
- gałka muszkatołowa, pieprz
- 2 małe jajka lub 1 duże
- pół szklanki vermouthu lub słodkiego białego wina
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Boczek kroimy na kawałki/paski i podsmażamy na patelni bez dodatku tłuszczu. W między czasie do miski wbijamy jajka, dodajemy śmietanę i starty ser. Całość przyprawiamy gałką muszkatołową i pieprzem - wstawiamy na 10 minut do lodówki.
Gdy boczek będzie podsmażony wlewamy na patelnie wino i czekamy aż wyparuje.
Do boczku dodajemy ugotowany makaron i całość dokładnie mieszamy. Na koniec wylewamy na patelnie wyjętą z lodówki miksturę i czekamy, aż całość się zetnie.
Powstałą Carbonare wykładamy na talerze posypując gałką muszkatołową.
Smacznego!
3 komentarze:
rzeczywiście fajna jest prostota tego dania.
Spaghetti carbonara... pyszne, choć moja mama podchodzi do niego nieufnie ;)
spróbowałam i udało się... hurra
Prześlij komentarz