niedziela, 17 lipca 2011

Gofryyyy !

Gofry kojarzą mi się z wakacjami nad Polskim morzem. Zawsze w sezonie jest tam wysyp budek z lodami i goframi. Postanowiłam przypomnieć sobie ten smak. Niestety nie miałam za dużo owoców w domu, więc zjadłam je z bitą śmietaną i sosem toffi. Świetnie smakują też z borówkami lub malinami. Skorzystałam z tego przepisu.


Składniki:


  • 2,5 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 4 jajka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatki:
  • 500 ml śmietany 36 %
  • 6 łyżeczek cukru pudru
  • opcjonalnie: owoce np. maliny, borówki, truskawki , sosy toffi, czekoladowy

Na początku oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno dodając szczyptę soli. Wszystkie sypkie składniki wsypujemy do miski. Dodajemy mleko, żółtka i olej - energicznie mieszamy wszystko trzepaczką. Na sam koniec dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy. Gofry pieczemy w gofrownicy do zrumienienia. Polecam natłuścić gofrownicę olejem przed wylaniem ciasta (np. pędzelkiem).
Zimną śmietanę ubijamy na sztywno dodając pod koniec ubijania cukier puder.
Gotowe gofry dekorujemy bitą śmietaną i owocami/sosami.

Smacznego!




4 komentarze:

od-kuchni pisze...

Uwielbiam gofry, chociaż dawno ich nie robiłam... Twoje pysznie się prezentują!

Arvén pisze...

Ja dziesiątki razy chciałam zrobić gofry w domu ale efekt był daleki od ideału...To jednak prawda, że to smak wakacji nad polskim morzem :)

asieja pisze...

zamarzyły mi się gofry.

ilka_86 pisze...

od niedawna mam gofrownicę i szukam przepisu na pyszne gofry, po niedzieli wypróbuję Twój przepis:)

pozdrawiam serdecznie

p.s. świetny blog:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...