Składniki:
- 2,5 szklanki mąki
- 1,5 szklanki mleka
- 1/2 szklanki oleju
- 4 jajka
- 1/3 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatki:
- 500 ml śmietany 36 %
- 6 łyżeczek cukru pudru
- opcjonalnie: owoce np. maliny, borówki, truskawki , sosy toffi, czekoladowy
Na początku oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno dodając szczyptę soli. Wszystkie sypkie składniki wsypujemy do miski. Dodajemy mleko, żółtka i olej - energicznie mieszamy wszystko trzepaczką. Na sam koniec dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy. Gofry pieczemy w gofrownicy do zrumienienia. Polecam natłuścić gofrownicę olejem przed wylaniem ciasta (np. pędzelkiem).
Zimną śmietanę ubijamy na sztywno dodając pod koniec ubijania cukier puder.
Gotowe gofry dekorujemy bitą śmietaną i owocami/sosami.
Smacznego!
4 komentarze:
Uwielbiam gofry, chociaż dawno ich nie robiłam... Twoje pysznie się prezentują!
Ja dziesiątki razy chciałam zrobić gofry w domu ale efekt był daleki od ideału...To jednak prawda, że to smak wakacji nad polskim morzem :)
zamarzyły mi się gofry.
od niedawna mam gofrownicę i szukam przepisu na pyszne gofry, po niedzieli wypróbuję Twój przepis:)
pozdrawiam serdecznie
p.s. świetny blog:)
Prześlij komentarz