wtorek, 2 kwietnia 2013

Tradycyjna karpatka z kremem budyniowym

Witajcie już właściwie po świętach :). Korzystając z chwili wolnego zrobiłam jedno zdjęcie drugiego wielkanocnego ciasta czyli karpatki z kremem budyniowym (ostatni dzień Świąt spędziliśmy w rozjazdach po rodzinie, więc może nie jest ono zbytnio artystyczne :)) .  Ciasto według mnie bardzo proste, a w smaku wyśmienite :). Uwielbiam kremowe ciasta. Te "suche" jakoś mi nie podchodzą. Polecamy w ramach niedzielnego deseru... rodzina na pewno nie pogardzi :)

Składniki na ciasto:
  • 200 g mąki tortowej
  • 100 g masła lub margaryny
  • 250 ml wody
  • 5 jajek
Składniki na krem budyniowy (przepis stąd):
  • 750 ml mleka (3 szklanki)
  • 9 łyżek cukru
  • 1,5 opakowania budyniu
  • 4,5 łyżki mąki tortowej
  • 300 g masła 
  • aromat waniliowy
Ciasto: Masło z wodą przekładamy do garnka i gotujemy doprowadzając całość do wrzenia. Stale mieszając wsypujemy mąkę i gotujemy do momentu, aż ciasto zacznie odstawać od brzegów garnka. Odstawiamy na 5 minut do przestudzenia.Następnie stopniowo dodajemy rozbełtane jajka i wyrabiamy ciasto mikserem ze spiralnymi końcówkami. Ciasto dzielimy na 2 części. Pierwszą część przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 200 stopni około 20 minut. Po upieczeniu pierwszego płatu ciasta przekładamy go na drugą stronę do wystudzenia. W ten sam sposób pieczemy drugi.

Krem: 2 szklanki mleka zagotować. W pozostałej szklance roztrzepać budyń, mąkę, cukier i dodać do gotującego się mleka. Mieszać do momentu aż budyń zgęstnieje i odstawić do całkowitego wystudzenia. Do budyniu dodawać stopniowo masło (musi mieć temperaturę pokojową) miksując krem na wysokich obrotach. Na koniec dodać odrobinę aromatu waniliowego.


Smacznego!


36 komentarzy:

Inspirowane Smakiem pisze...

Łał, faktycznie jest mocno kremowy. ;)

femmefatale pisze...

uwielbiam karpatkę, a ta wygląda cudownie! zawsze mame męczyłam żeby mi to ciasto robiła

Wiewióra pisze...

mmm bajeczne ciacho ;)

majka pisze...

Ile kremu! Miam :)) Porywam ten kawalek :)

Unknown pisze...

całość wygląda pysznie, ale ten krem... chyba nigdy mi nie wyszedł taki idealny! zapiszę sobie, następnym razem wypróbuję :)

Klaudia pisze...

U mnie na stole w święta gościła karpatka. Moja rodzina ją uwielbiam.
Jest taka pyszna, rozpływa się w ustach.

GotującaWmM pisze...

U mnie w tym roku nie było ale uwielbiam :)

Maggie pisze...

A ja wlasnie myslalam o karpatce ostatnio. Teraz to juz nie mam wyjscia, musze zrobic :)

Luka Li pisze...

Ten kawałek wygląda idealnie!

Justin&Dorothy pisze...

Karpatka.. tradycyjna i pyszna ! :)

Olcia pisze...

cudna i smakowita-jak malowana

Arvén pisze...

Światło do tego 'niezbyt artystycznego' zdjęcia to jest do pozazdroszczenia ;-) I ciasto piękne, a jak ładnie wyrośnięte!

Marta&Rafał pisze...

A właśnie światło było jakieś kiepskie, ale zawsze staram się robić zdjęcia przy oknie żeby nie robić zdjęć z lampą. W każdym razie zdjęcie robione na szybko i jakoś na początku mi się nie podobało ... teraz stwierdzam, że jest OK :)!

gin pisze...

Uwielbiam karpatkę :) Sama do tej pory robiłam tylko z paczki... Muszę w końcu upiec całość sama :) Pycha!

Anonimowy pisze...

swietna karpata :)sfacliczne zdjecia

Alicja gotuje pisze...

Klasyczna i piękna. Dla karpatki zawsze znajdę trochę czasu. W kuchni i przy stole :)

Unknown pisze...

O nieee! dzisiaj marzyła mi się karpatka. To mój smak dzieciństwa.. A nigdy nie miałam odwagi jej zrobić :(

S. pisze...

Wygląda oszałamiająco <3 Ale mi teraz ślinka na nią cieknie :P

Unknown pisze...

Zrobiłam krem wg przepisu.idealny ;)

Kalo pisze...

wygląda jak sernik ;>

ula pisze...

ten krem jest genialny :) Pycha!!

MathewRich. pisze...

Kocham karpatkę!

Natalia pisze...

Zrobiłam karpatkę według Twojego przepisu kilka razy i za każdym razem wychodzi przepyszna :)

Ola pisze...

Karpatka znakomita goście się zażądali i chwalili krem,mąż zachwycony. Pychotka :)

Ola pisze...

Goście się zajadali :)

Ola pisze...

Goście się zajadali :)

Agauwaga pisze...

Jutro robię pierwszy raz karpatke i robię o połowę większą zobaczymy co z tego wyjdzie

https://www.credy.pl/pozyczka-na-dowod/ pisze...

Też teraz przymierzam się do karpatki, generalnie mocno uzależnia. Pamiętam, jak pierwszy raz robiłem to zrobił mi się zakalec :( Ale teraz jest już wyższy poziom wtajemniczenia :D

nobilia pisze...

Ja muszę popróbować z ilością cukru, bo ciut za słodka mi wychodzi :)

pozyczka pozabankowa pisze...

Ciasto wygląda wybornie, nic tylko palce lizać :)

Anonimowy pisze...

Krem jest za słodki jak dla mnie myśle że wystarczyło by 6 łyżek

Fryzjerstwo, Kosmetyki pisze...

Bardzo pysznie te ciastko wygląda według mnie.

hurtownia zabawek Odpustowe pisze...

Czasami od mojego znajomego słyszałem żebym przeglądnął blogi.Ten blog naprawdę jest super.

Falczak Iza pisze...

Według Twojego przepisu zrobiłem wczoraj to ciasto i jestem pozytywnie zaskoczony. Z reguły wychodziło mi o średnim efekcie, ale teraz i w smaku i w konsystencji jest idealne. Dziękuje za podzielenie się nim.

krolestwomocy pisze...

Z tego blogu dowiedziałem się bardzo dużo. Na pewno na ten blog wrócę z przyjemnością.

https://witaminazadarmo.pl/ pisze...

To naprawdę pysznie wygląda i warto z tej oferty skorzystać.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...