Witajcie już właściwie po świętach :). Korzystając z chwili wolnego zrobiłam jedno zdjęcie drugiego wielkanocnego ciasta czyli karpatki z kremem budyniowym (ostatni dzień Świąt spędziliśmy w rozjazdach po rodzinie, więc może nie jest ono zbytnio artystyczne :)) . Ciasto według mnie bardzo proste, a w smaku wyśmienite :). Uwielbiam kremowe ciasta. Te "suche" jakoś mi nie podchodzą. Polecamy w ramach niedzielnego deseru... rodzina na pewno nie pogardzi :)
Składniki na ciasto:
- 200 g mąki tortowej
- 100 g masła lub margaryny
- 250 ml wody
- 5 jajek
Składniki na krem budyniowy (przepis stąd):
- 750 ml mleka (3 szklanki)
- 9 łyżek cukru
- 1,5 opakowania budyniu
- 4,5 łyżki mąki tortowej
- 300 g masła
- aromat waniliowy
Ciasto: Masło z wodą przekładamy do garnka i gotujemy doprowadzając całość do wrzenia. Stale mieszając wsypujemy mąkę i gotujemy do momentu, aż ciasto zacznie odstawać od brzegów garnka. Odstawiamy na 5 minut do przestudzenia.Następnie stopniowo dodajemy rozbełtane jajka i wyrabiamy ciasto mikserem ze spiralnymi końcówkami. Ciasto dzielimy na 2 części. Pierwszą część przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 200 stopni około 20 minut. Po upieczeniu pierwszego płatu ciasta przekładamy go na drugą stronę do wystudzenia. W ten sam sposób pieczemy drugi.
Krem: 2 szklanki mleka zagotować. W pozostałej szklance roztrzepać budyń, mąkę, cukier i dodać do gotującego się mleka. Mieszać do momentu aż budyń zgęstnieje i odstawić do całkowitego wystudzenia. Do budyniu dodawać stopniowo masło (musi mieć temperaturę pokojową) miksując krem na wysokich obrotach. Na koniec dodać odrobinę aromatu waniliowego.
Smacznego!
36 komentarzy:
Łał, faktycznie jest mocno kremowy. ;)
uwielbiam karpatkę, a ta wygląda cudownie! zawsze mame męczyłam żeby mi to ciasto robiła
mmm bajeczne ciacho ;)
Ile kremu! Miam :)) Porywam ten kawalek :)
całość wygląda pysznie, ale ten krem... chyba nigdy mi nie wyszedł taki idealny! zapiszę sobie, następnym razem wypróbuję :)
U mnie na stole w święta gościła karpatka. Moja rodzina ją uwielbiam.
Jest taka pyszna, rozpływa się w ustach.
U mnie w tym roku nie było ale uwielbiam :)
A ja wlasnie myslalam o karpatce ostatnio. Teraz to juz nie mam wyjscia, musze zrobic :)
Ten kawałek wygląda idealnie!
Karpatka.. tradycyjna i pyszna ! :)
cudna i smakowita-jak malowana
Światło do tego 'niezbyt artystycznego' zdjęcia to jest do pozazdroszczenia ;-) I ciasto piękne, a jak ładnie wyrośnięte!
A właśnie światło było jakieś kiepskie, ale zawsze staram się robić zdjęcia przy oknie żeby nie robić zdjęć z lampą. W każdym razie zdjęcie robione na szybko i jakoś na początku mi się nie podobało ... teraz stwierdzam, że jest OK :)!
Uwielbiam karpatkę :) Sama do tej pory robiłam tylko z paczki... Muszę w końcu upiec całość sama :) Pycha!
swietna karpata :)sfacliczne zdjecia
Klasyczna i piękna. Dla karpatki zawsze znajdę trochę czasu. W kuchni i przy stole :)
O nieee! dzisiaj marzyła mi się karpatka. To mój smak dzieciństwa.. A nigdy nie miałam odwagi jej zrobić :(
Wygląda oszałamiająco <3 Ale mi teraz ślinka na nią cieknie :P
Zrobiłam krem wg przepisu.idealny ;)
wygląda jak sernik ;>
ten krem jest genialny :) Pycha!!
Kocham karpatkę!
Zrobiłam karpatkę według Twojego przepisu kilka razy i za każdym razem wychodzi przepyszna :)
Karpatka znakomita goście się zażądali i chwalili krem,mąż zachwycony. Pychotka :)
Goście się zajadali :)
Goście się zajadali :)
Jutro robię pierwszy raz karpatke i robię o połowę większą zobaczymy co z tego wyjdzie
Też teraz przymierzam się do karpatki, generalnie mocno uzależnia. Pamiętam, jak pierwszy raz robiłem to zrobił mi się zakalec :( Ale teraz jest już wyższy poziom wtajemniczenia :D
Ja muszę popróbować z ilością cukru, bo ciut za słodka mi wychodzi :)
Ciasto wygląda wybornie, nic tylko palce lizać :)
Krem jest za słodki jak dla mnie myśle że wystarczyło by 6 łyżek
Bardzo pysznie te ciastko wygląda według mnie.
Czasami od mojego znajomego słyszałem żebym przeglądnął blogi.Ten blog naprawdę jest super.
Według Twojego przepisu zrobiłem wczoraj to ciasto i jestem pozytywnie zaskoczony. Z reguły wychodziło mi o średnim efekcie, ale teraz i w smaku i w konsystencji jest idealne. Dziękuje za podzielenie się nim.
Z tego blogu dowiedziałem się bardzo dużo. Na pewno na ten blog wrócę z przyjemnością.
To naprawdę pysznie wygląda i warto z tej oferty skorzystać.
Prześlij komentarz