niedziela, 31 marca 2013

Wesołego Alleluja + przepis na najlepszy pasztet świąteczny!

Witajcie! Przede wszystkim na samym początku pragniemy Wam złożyć najserdeczniejsze życzenia z okazji Świąt Wielkiej Nocy! Życzymy Wam, aby te święta mimo niesprzyjającej pogody były radosne, pogodne i oczywiście niezwykle smaczne :). Jeżeli mowa o smaku to chciałam się podzielić przepisem na przepyszny pasztet świąteczny. Zdarzyło mi się robić już kilka pasztetów jednak ten jest najlepszy. Co go wyróżnia ? Przede wszystkim jest bardzo wilgotny. Przeważnie wszystkie pasztety, które piekłam były suche. Ten ma dodatkowo świetną konsystencje, łatwo się go kroi, a smak ? wyborny :). Polecam. Przepis znaleziony na forum Cin-Cin. Od siebie dodałam kilka warzyw i przypraw.

Składniki (na 1 dużą keksówke):

  • 0,5 kg łopatki wieprzowej lub szynki
  • 0,5 kg wątróbki drobiowej
  • 350 g surowego boczku
  • kawałek słoniny
  • 2-3 łyżki smalcu (ja nie miałam więc dałam masło)
  • 2 duże cebule
  • 12 ziarenek jałowca
  • 5 suszonych grzybków
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 3 jajka
  • sól
  • 6 ziarenek pieprzu
  • 1 kajzerka
  • 1 lampka słodkiego, białego wina
  • 1-2 kieliszki koniaku
  • kawałek selera
  • 1 marchewka
W dużym garnku rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy pokrojone na kawałki mięso. Do tego dodajemy pokrojoną w większe kawałki cebulę, marchewkę, seler, liść laurowy, ziele angielskie, jałowiec, pieprz, suszone grzybki. Po 30 minutach duszenia wyjmujemy wątróbkę, a resztę dusimy do miękkości co jakiś czas podlewając odrobiną wody, aby całość się nie przypaliła. Kajzerkę zalewamy winem. 
Wystudzone mięso mielimy w maszynce do mięsa razem z przyprawami, kajzerką i warzywami. Dodajemy sól, gałkę muszkatołową, koniak do smaku. Na koniec dodajemy żółtka i ubite na pianę białka. Keksówke wykładamy plastrami słoniny i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 1-1,5 h (piekłam w niższej temperaturze niż jest w przepisie, ponieważ pasztet piekł się razem ze schabem).
Pasztet przed podaniem najlepiej schłodzić przez noc w lodówce.

Smacznego!


12 komentarzy:

Karmel-itka pisze...

wygląda pięknie! jest idealny :]

Angie pisze...

bardzo smakowici wygląda, na pewno można się nim zajadać: )

Wiewióra pisze...

wygląda cudownie! mokrego dyngusa!!!

Bartek pisze...

wyglada przepysznie, mniami :)

SprawdzonyDrob.pl pisze...

Podpisane jest "Świąteczny pasztet", ale planuje zrobić go na przyszły weekend - rodzinny wyjazd. Mam nadzieje, że wszystko pójdzie zgodnie z planem, a Twój przepis wydaje mi się najlepszy ;) Przepisuje i działam :)

Najmeet pisze...

Jakie zachęcające zdjęcie i te walające się kulki pieprzu mmmm :*

Anonimowy pisze...

Wygląda bardzo pysznie, chętnie się za to zabiorę. wypas owiec
Oczywiście, wielkie dzięki za przepis. :)

eleganckie hotele Best Western Kraków pisze...

Ciasto swietnie wygląda, ostatnio takie jadłem w restauracji hotelowej w Krakowie. Szkoda, że ja nie potrafię tworzyć takich wypieków.

Unknown pisze...

Mi takie potrawy wychodza gdy używam wolnowar hoffen. Polecam spróbować.

superkredyty.com pisze...

Nie każdy ma taki talent jak ty do tworzenia ciast jak ty :)

maszynka do makaronu pisze...

Super. ja bym dodał trochę makaronu do tego :)

krolestwomocy pisze...

To wygląda bardzo pysznie i będę musiał sobie to zrobić. Tylko nie wiem kiedy to zrobię.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...