czwartek, 29 listopada 2012

Carpaccio z łososia z kaparami i roszponką


   Witajcie! Wstawiamy przepis na kolejną pyszną łososiową przystawkę. Carpaccio z łososia to jedno z naszych ulubionych dań. Przepis dodajemy do akcji "Łosoś  norweski na jesienno-zimową rozgrzewkę".

Składniki: 
  • 200 g surowego łososia
  • pieprz czerwony (ziarna)
  • kapary
  • pesto bazyliowe
  • roszponka
  • 50 ml brandy
  • 100 ml soku z cytryny
  • 150 ml oliwy z oliwek
  • 1/3 łyżki pieprzu czarnego mielonego
  • ok. pół łyżki soli
   Filety skórujemy (czyli oddzielamy mięso od skóry). Przygotowane mięso układamy na folii spożywczej i ścisło zawijamy tak jak roladę. Gotową rybę wkładamy na noc do zamrażalnika.
Mięso wyciągamy z zamrażalnika i odkładamy na 15 minut. Po tym czasie używając ostrego noża lub krajalnicy kroimy je w cienkie plastry i układamy na talerzu.
Sos: do butelki wlewamy brandy, oliwę, sok z cytryny oraz wsypujemy sól i pierz. Butelkę zakręcamy i potrząsamy do całkowitego połączenia składników.
Talerz z łososiem skrapiamy przygotowanym sosem i pesto. Na koniec posypujemy dużą ilością kaparów, pieprzem czerwonym. Dekorujemy roszponką i plasterkiem cytryny.

Smacznego!


3 komentarze:

Tadeo pisze...

Świetnie przygotowane, naprawdę pięknie się prezentuje na talerzu

belgia od kuchni pisze...

Bardzo ladnie podane ;)

Kalina Nawrot pisze...

bardzo smakowicie wygląda :)
wypocznijwpolsce

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...