piątek, 27 stycznia 2012

Rurki z bitą śmietaną.

Witajcie! Już dawno chcieliśmy zrobić rurki z kremem i udało się w końcu kilka dni temu. Ciasto z tego przepisu jest świetne -  zagniata się je błyskawicznie. Rurki napełniliśmy bitą śmietaną bo wolimy ją od kremu budyniowego. Do ciasta warto też dodać ze 3-4 łyżki cukru, aby było jednak bardziej słodkie.


Składniki:


  • 1 szklanka kwaśnej śmietany
  • 500 g mąki 
  • 4 łyżki cukru
  • 1 białko
  • 250 g masła
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • dodatkowo: 300 ml śmietany 36 % + 3 łyżki cukru pudru



Mąkę przesiać do miski. Dodać pokrojone na małe kawałki masło i cukier. Pozagniatać lekko palcami po czym wlać śmietanę. Zagnieść gładkie ciasto i odstawić do lodówki na godzinę.
Po tym czasie należy wyjąc ciasto z lodówki i rozwałkować. Z rozwałkowanego ciasta wycinać długie paski i nawijać na foremki do pieczenia rurek. Każdą rurkę posmarować białkiem i posypać cukrem.
Piec w 180 stopniach na złoty kolor. Zimną śmietanę ubijamy mikserem na sztywno dodając pod koniec ubijania 3 łyżki cukru pudru. Do wystudzonych rurek wyciskamy ze szprycy bitą śmietanę.

Smacznego!


7 komentarzy:

Sisters4cooking pisze...

Cudownie wyglądają te Wasze rurki! Chętnie schrupałabym jedną :)

Angelika Szostak pisze...

Jakie piękne;)

Dusia pisze...

sliczne rureczki:)

Ale babka i robi to co lubi pisze...

niesamowite! jestem nimi zachwycona! wyglądają pięknie

m pisze...

gdzie można zakupić foremki do rurek ??:) jakie polecacie

Karmel-itka pisze...

ślicznotki ;]

Maggie pisze...

Wygladaja przepieknie! Ostatnio wspominalam waflowe rurki z bita smietana; wasze sa na pewno co najmniej rownie dobre.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...