czwartek, 26 stycznia 2012

Śledź w oleju z cebulką.

 Witajcie:) Dziś wstawiamy tradycyjny przepis na  śledzia w oleju z cebulą. Jak wiadomo jest to bardzo prosta potrawa, przygotowywana na święta i inne uroczystości. Przepis specjalnie dla Dominiki, która ma ostatnio słabość do śledzia pod każdą postacią :P.


Składniki:

  • 1kg śledzi matias
  • 5 cebul
  • 1l mleka
  • koperek
  • 1l oleju

Śledzia wyciągamy z zalewy, wrzucamy do miski z zimną wodą i dwukrotnie płuczemy. Ponownie pozbywamy się wody z tym, że tym razem śledzia zalewamy mlekiem i odstawiamy w chłodne miejsce na noc. Wylewamy mleko i płuczemy śledzia wodą z pozostałości mleka. Tak przygotowane filety śledziowe kroimy w poprzek na kawałki o szerokości ok 3cm, zasypujemy cebulą pokrojoną w drobną kostkę i posiekanym koperkiem. Całość zalewamy olejem i odstawiamy na kilka godzin. 
Smacznego!


3 komentarze:

vanilla pisze...

jeszcze nie łączyłam śledzika w oleju z koperkiem, ale myślę, że dodaje swoją świeżością ciekawego aromatu. Super :)

Anonimowy pisze...

Pięknie podany! Czekam na więcej, może śledź w miodzie albo z jakimiś warzywami? Merci za dedykację :)
D.

juni pisze...

Mmm.. Wygląda pysznie! :)) Przypomniała mi się jedna z przystawek, którą miałam okazję spróbować w Restauracji Atmosfera, w Zabrzu - równie pyszna kuchnia i tak samo pięknie wyglądająca jak Twoja :) Pozdrawiam :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...