środa, 25 stycznia 2012

Na osłodę. Mus czekoladowy z sosem wiśniowym.

Witamy wieczorową porą :) Na osłodę po słonym łososiu przyszła pora na puszyste kulki musu czekoladowego z sosem wiśniowym. Zaproponowany mus sprawdzi się świetnie jako deser typowo walentynkowy. Łączy w sobie słodycz czekolady z aromatem alkoholu oraz nutą smaku wiśni.



Składniki :


  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 100 ml śmietany 36 %
  • 4 jajka
  • 1 łyżka cukru
  • 60 g masła
  • 30 ml alkoholu (np. amaretto, kahlua, rum)
na sos:

  • 150 g wiśni (mrożone lub świeże)
  • 1 łyżka cukru 
  • 1 łyżeczka płaska mąki ziemniaczanej
  • 100 ml wody

 Czekoladę wraz z masłem rozpuszczamy w dosyć dużej misce w kąpieli wodnej. Ubijamy śmietanę wraz z łyżką cukru, a także białka na sztywną i puszystą pianę. Do rozpuszczonej masy dodajemy żółtka jaj- stale miksując (czekolada może zareagować na dwa sposoby w zależności od temperatury czekolady- chłodniejsza zgęstnieje, tworząc gęstą masę lub też cieplejsza, która  pozostanie dosyć rzadka). Otrzymaną masę łączymy z bitą śmietaną i dodajemy stopniowo, małymi porcjami wybrany alkohol. Całość delikatnie łączymy z ubitymi białkami. Mus czekoladowy odstawiamy do lodówki na kilka godzin, tak aby mógł stężeć. 
 Wiśnie gotujemy na małym ogniu wraz z wodą i cukrem. Do zagotowanej masy dodajemy łyżeczkę mąki ziemniaczanej rozrobionej z odrobiną wody. Zagęszczony sos zestawiamy z ognia. 
Smacznego:)


7 komentarzy:

Angie pisze...

Cudnie podane...ślinka cieknie ;)

Monica pisze...

Wspaniały deser, podany tak, że aż ślinka cieknie :)

Pozdrawiam serdecznie!

Shyfull pisze...

zamawiam sobie taką porcyjkę! ;)

Wiewióra pisze...

Mniam pożarłabym taka smakowita kulę!

Aurora pisze...

Widzę tu zapowiedź idealne randki :D

Maggie pisze...

Bardzo elegancko podane. Skusilabym sie!

ale babka pisze...

piękne zdjęcia, pyszny deser:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...