wtorek, 11 października 2011

Tort różano-śmietanowy z truskawkową nutą.


Witamy! Dzisiaj wstawiamy przepis, który zamierzamy dodać do konkursu na stronie zmiksowani.pl. Inspiracją do zrobienia tego tortu była oczywiście róża. Tort nawiązuje do tematu nie tylko smakiem delikatnego różanego nadzienia, ale również dekoracją wykonaną własnoręcznie z lukru plastycznego.  Tort w smaku wydaje się lekki, odpowiednio słodki. Z pewnością sprawdziłby się na mniejszych lub większych przyjęciach :).

Składniki na biszkopt
(na formę 22 cm):

  • 5 jajek
  • 125 g cukru
  • 125 g mąki
  • 2,5 łyżek gorącej wody
Składniki na masę:
  • 200 ml syropu z dzikiej róży
  • 100 ml wody
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 500 ml śmietany 36 %
  • 2 łyżki cukru pudru
  • dżem truskawkowy 
  • opcjonalnie śmietan-fix

Do nasączenia biszkopta:  sok z 1/2 cytryny + ok. 200 ml wody + 2-3 łyżki cukru
Biszkopt: Oddzielamy żółtka od białek. Do żółtek dodajemy 2,5 łyżki wody i mieszamy. Następnie wsypujemy połowę odmierzonego cukru i miksujemy aż do uzyskania puszystej masy.
Do białek dodajemy szczyptę soli i miksujemy na sztywną pianę. Pod koniec miksowania wsypujemy resztę cukru. Na masę z żółtek wykładamy ubite białka, przesiewamy mąkę i dopiero teraz wszystko dokładnie mieszamy. Pieczemy 30 minut w temp. 170 stopni.
Masa nr 1: 200 ml śmietany ubijamy mikserem. Dodajemy pod koniec ubijania 2 łyżki cukru pudru, oraz śmietan-fix (opcjonalnie).
Masa nr 2: Zagotowaną wodą zalewamy żelatynę i mieszamy do rozpuszczenia. Dodajemy 200 ml syropu z dzikiej róży - całość studzimy. W międzyczasie ubijamy 300 ml śmietany. Wystudzoną galaretkę miksujemy delikatnie ze śmietaną. Wstawiamy do lodówki do stężenia na ok. 10-15 min.
Przełożenie: Biszkopt przekrawamy na 3 części. Każdą część nasączamy przygotowaną wcześniej miksturą. Na pierwszy biszkopt wykładamy masę różaną. Kolejny biszkopt smarujemy dżemem truskawkowym i wykładamy ubitą śmietanę. Całość przykrywamy 3 biszkoptem. 
Tort dekorujemy masą cukrową przygotowaną według przepisu z tej strony. Na ten tort wystarczy przygotować masy z połowy przepisu.

Smacznego!


13 komentarzy:

Angie pisze...

Cudeńko!!!

pinkcake pisze...

Przepiękny tort! Niezmiernie elegancki.

Fuchsia pisze...

Bardzo elegancki tort!

Est-Ouest pisze...

Piekny tort! gratuluje! Chcialabym go zrobic ale nie moge doszukac sie u ciebie przepisu na te mase cukrowa potrzebna do oblozenia calosci i do zrobienia roz... mozesz pomoc? dziekuje!

Smakowidło pisze...

Napisaliśmy pod koniec, że przepis na masę znajduje się na tej stronie: http://www.wielkiezarcie.com/recipe30981.html :). Polecamy ją bardzo. Wiele razy korzystaliśmy z tego przepisu i nigdy Nas nie zawiodła. Na ten tort proponujemy zrobić masy z połowy przepisu. Jak tylko czas Nam na to pozwoli napiszemy oddzielną notkę o tym jak samemu zrobić różę z masy cukrowej.

Rafał pisze...

Z czego wynika fakt że zmniejszyłaś baner do rozmiarów które nie powalają odczytać co jest na nim napisane?

Smakowidło pisze...

Zmniejszyłam go, ponieważ wcześniej umieszczony był na górze razem z tekstem i trochę nie pasowało mi, gdy przy małej ilości tekstu zostawało pod nim wolne miejsce (ojej nie wiem czy coś z tego zrozumiesz :) ). Potem doczytałam, że baner ma być na dole, więc właściwie teraz mogę zmienić na oryginalną wielkość :)

Justyś pisze...

O ja..., jaki piękny!

"moje pasje" / estyka pisze...

śliczny!!!

aga pisze...

piekny jest:)

Maggie pisze...

Wyglada pieknie i bardzo wykwintnie! Te roze wygladaja niesamowicie...

shy pisze...

mistrzostwo świata!

Karola, SmacznyKasek.com pisze...

Nie jestem wielką fanką tortów, ale na ten na pewno bym się skusiła! A te różane ozdoby... Po prostu poezja! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...