środa, 19 października 2011

Primi Piatti. Linguine z krewetkami i trawą cytrynową.

Witam! Potrawa, którą dzisiaj wstawiam miała się tu pojawić już 2 dni temu, ale jakoś zabrakło Nam na to czasu. W poniedziałek Rafał zrobił bardzo pyszny makaron z krewetkami. Świetnie je przyrządził i nawet ja przeciwniczka owoców morza się na nie skusiłam. Fajnym dodatkiem do tego dania jest trawa cytrynowa. Mocno wyczuwalny jest również czosnek.

Składniki
(na 1 porcje):


  • ok 100 g makaronu linguine
  • 3-4 krewetki
  • 1 drobno posiekany liść trawy cytrynowej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta ostrej papryki
  • szczypta soli
  • 3-4 łyżki oliwy


Krewetki marynujemy w zalewie z oliwą, czosnkiem, sokiem z cytryny, papryką, solą, oraz trawą cytrynową - wstawiamy na kilka godzin do lodówki (najlepiej na noc). 
Makaron gotujemy al dente według przepisu na opakowaniu. Krewetki wraz z marynatą wrzucamy na rozgrzaną patelnie i smażymy na niewielkim ogniu do momentu, aż krewetki się zrumienią, a ich mięso będzie białe, a nie szkliste.
Na makaronie układamy krewetki i skrapiamy wszystko pozostałą na patelni zalewą. Dekorujemy według uznania.

Smacznego!




Przepis dodajemy do akcji:


5 komentarzy:

Angie pisze...

Cudowne zdjęcia! Naprawdę pieknie wygląda!!!

Maggie pisze...

Piekne zdjecia skadinad bardzo prostej (a przy tym pysznej) potrawy. Krewetki nie potrzebuja wymyslnego towarzystwa, wystarczy oliwa, czosnek i cytryna :)

shy pisze...

cudne fotki - aż ślinka cieknie na sam widok ;)

kikimora pisze...

Jak z wykwintnej restauracji... Chylę czoła :)

madzi miziające mazidła pisze...

uwielbiam krewetki :)
smakowicie to wygląda :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...