niedziela, 9 października 2011

Bruschetta tricolore

Witam! Dzisiejszy przepis do propozycja przystawki bądź pomysłu na pyszne śniadanie. Ja właśnie dzisiaj takie śniadanko sobie zaserwowałam. Moje bruschetty są w barwach flagi włoskiej (dlatego tricolore): zielony to farsz z cukinii, czerwony to oczywiście pomidory i kolor biały do mozzarella.

Składniki:


  • 1 bagietka
  • 1-2 pomidory
  • 1 mała cukinia
  • kulka mozzarelli
  • oliwa z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • bazylia, oregano
  • trochę tartego parmezanu


Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Do miseczki wlewamy trochę oliwy. Dosypujemy do niej sól, pieprz, zioła i zmiażdżony czosnek - mieszamy. Bagietkę kroimy na kromki. Każdą kromkę smarujemy przygotowaną miksturą i wkładamy do piekarnika na ok. 5 minut.
Farsz pomidorowy:  Pomidory należy sparzyć i obrać ze skórki. Usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę. Do tego dodajemy bazylię, oregano, sól, pieprz.
Farsz cukiniowy: Cukinię kroimy w drobną kostkę. Rozgrzewamy trochę oleju na patelni i podsmażamy ją ok. 4-5 minut. Następnie dodajemy mały ząbek czosnku przepuszczony przez praskę, oraz sól i pieprz. Mozzarelle kroimy w plastry.
Podpieczone grzanki wyjmujemy z piekarnika. Nakładamy na nie farsz z cukinii, pomidorów i plastry mozzarelli. Pomidory i cukinie posypujemy parmezanem i wsadzamy wszystko ponownie do piekarnika na ok. 2 minuty.

Smacznego!



6 komentarzy:

Renata pisze...

Piękne , aż ślinka cieknie .

shy pisze...

kocham bruschette! zapisuję pomysł!

kikimora pisze...

Pięknie podane, wykorzystam kiedyś pomysł jak będę miała mieć gości :)

tu-tusia pisze...

Pysznie! Zwłaszca ta z cukinią :) Mniam, mniam!

Catus pisze...

niezbyt lubię jeść śniadanie ( wiem, wiem, niezdrowo!) ale takie śniadanko to co innego :D

Wiewióra pisze...

Piękne i kolorowe :) u mnie by były zapewne na kolację :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...