piątek, 28 października 2011

Szarlotka tradycyjna z kruszonką, prażonymi jabłkami i cynamonem.

Witam! Tak mnie naszło dzisiaj na słodkie, a ponieważ trochę się rozchorowałam i muszę siedzieć w domu to postanowiłam ten czas jakoś wykorzystać. Miałam dodatkowo uproszczone zadanie, ponieważ kilka dni temu Rafał zagniótł mi ciasto kruche do innego ciasta. No i jest... przepyszna szarlotka na kruchym spodzie z kruszonką i uprażonymi jabłkami... niebo w gębie! 


Składniki:


  • 1,5 kg jabłek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki cukru
  • 3 szklanki mąki
  • 2 żółtka + 1 całe jajko
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 kostki masła
Rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni.
Ciasto kruche: 2,5 szklanki mąki, proszek do pieczenia i cukier puder przesiewamy do miski. Dodajemy jajko, żółtka i pokrojone na małe kawałki masło - wszystko razem zagniatamy dodając pozostałą część mąki (jeżeli trzeba). 1/3 ciasta zawijamy w folię i wkładamy do lodówki.
Blachę do pieczenia smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Wykładamy na nią ciasto pamiętając o bokach(ja je obkleiłam ciastem tak mniej więcej do 3/4 wysokości).
Prażone jabłka: jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Przekładamy do garnka i dolewamy ok. 50 ml wody. Garnek stawiamy na gaz i mieszamy jabłka co jakiś czas. Po ok. 10 minutach kiedy jabłka zaczną tracić swoją objętość dodajemy płaską łyżeczkę cynamonu, oraz cukier ( najlepiej dosłodzić do smaku.). Ściągamy garnek z gazu, gdy jabłka będą  już miękkie, a sok który puszczą nabierze konsystencji musu (moje całe prażenie jabłek trwa ok. 15 minut).
Na przygotowane wcześniej ciasto wykładamy jabłka i pieczemy ok. 40 min. Po tym czasie wyjmujemy  ciasto i ścieramy na tarce pozostałe ciasto kruche wyjęte z lodówki. Pieczemy ok. 20 minut.

Smacznego!





12 komentarzy:

monami pisze...

strasznie dawno nie jadlam szarlotki...

Monika pisze...

Kwintesencja jesieni,tej prawdziwej w dawnym stylu;)

Kaś pisze...

mega apetyczna! zachciało i się szarlotki :)

forum kulinarne pisze...

Nie ma nic lepszego niż szarlotka. Tylko mam małe pytanie... jak przemóc się i przejść na dietę gdy ogląda się tak smakowite ciasta? :)

Marta&Rafał pisze...

Mam ten sam problem :P

Angelika Szostak pisze...

Też taką często robię;) To jest chyba moja ulubiona szarlotka. Twoja wyszła cudowna ;)

ANNA pisze...

Przepysznie wygląda!

aga pisze...

mniammm... kruche ciasto i jablka to jest pyszne:)

Karmel-itka pisze...

piękna.
klasyka w urokliwym wydaniu.


http://www.karmel-itka.blogspot.com
http://www.slodkakarmel-itka.blogspot.com

Karola pisze...

ech, fajna taka tradycyjna, świetnie wygląda:)

Maggie pisze...

Pysznie wyglada! Jesienia zawsze nachodzi mnie ochota na ciasta z jablkami...

Anonimowy pisze...

Szarlotka boska! Pieke ją już po raz 6 chyba. Smakuje każdemu i wszyscy chcą dostać ten przepis! Rewelacja! W dodadku to ciasto jest tak proste, ze nawet dziecko by sobie poradzilo ( sam mam 15 lat więc wiem). Nic tylko ocena 10/10 gratulacje pomysłodawcy :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...