środa, 14 września 2011

Dżem jeżynowy.

Dwa dni po za miastem i mamy pyszny dżem z dzikich jeżyn! Podczas spaceru udało Nam się zebrać 1,3 kg owoców, które postanowiliśmy przerobić na dżem... wyszedł pyszny! lekko kwaśny, ale nadal słodki. A jak pachnie... polecamy go wszystkim bo w zimę takie cudo będzie niezastąpione :)

Składniki:


  • ok. 1,3 kg jeżyn
  • 1 opakowanie żel-fixu
  • cukier (my daliśmy 2 filiżanki)


Owoce myjemy i blendujemy. Możemy dodatkowo przetrzeć przez sito w celu usunięcia pestek. Jeżyny przekładamy do garnka i mieszamy dokładnie z żel-fixem - wszystko razem zagotowujemy. Gotujące się owoce zdejmujemy z gazu i słodzimy według własnego uznania. Wszystko razem ponownie zagotowujemy i trzymamy na gazie ok. 2 minut. Gorący dżem przekładamy do wyparzonych wcześniej słoików i odstawiamy je do góry dnem do wystygnięcia.


Na koniec wstawiam coś czym zajadam się odkąd przyjechałam do Rafała ... mniam, mniam!


Przepis dodaję do akcji:
  Akcja przetwory 2011

6 komentarzy:

monami pisze...

zjadłabym nawet sam, bez chleba :)

Kaś pisze...

robiłam w zeszłym roku, przepyszny

kuchennefascynacje pisze...

Gdzie te czasy kiedy z koleżanką przynosiłyśmy całymi kankami jeżyny. Teraz jest ich znacznie mniej.Nie załapałam się na jeżyny żeby narobić takiego pysznego dżemiku ale za to zostałam obdarowana sokiem z jeżyn przez mamę.Dobre i to na pocieszenie ;)

Ola Laj pisze...

dżemik musiał być pyszny :) jeżyny - smak dzieciństwa :) muszę się o nie postarać w przyszłym roku i zrobić dżemik jak zawsze w kociołku
http://www.meble-ogrodowe-sklep.pl/kociolek-wegierski-farmcook-inox-trojnogu-p-1071.html

Nanda pisze...

Taki drzem to marzenie... Mniam!

sława pisze...

doskonały dzem :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...