piątek, 16 września 2011

Pizza z boczkiem, czarnymi oliwkami i rukolą.

Ciasto na pizzę robię z tego przepisu już od kilku lat. Kiedyś go gdzieś znalazłam, a teraz właściwie robię wszystko na oko. Dzisiaj specjalnie z myślą o Was zapisałam sobie ile czego dodałam. Ciasto wychodzi bardzo fajne i dosyć szybko się je robi. Do pizzy można dodać dowolne składniki. Ja uwielbiam pizzę z boczkiem, cebulką i świeżą rukolą. Do tej dzisiejszej dodałam również czarne oliwki. Oczywiście obowiązkowo sos pomidorowy i  duuuużo żółtego sera. Z podanych proporcji wyszły mi dwie pizze (ja piekłam w prostokątnej formie 31x21 cm).


Składniki:


  • ok. 20 g świeżych drożdży
  • ok. 3 szklanki mąki pszennej
  • ok. 1 szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka oliwy/oleju + trochę do wysmarowania bachy

Do ciepłej wody dodajemy cukier i drożdże - mieszamy razem i odstawiamy na 5 minut. 2 szklanki mąki wsypujemy do miski. W środku robimy dołek i wlewamy 3/4 wody z drożdżami i 1 łyżkę oliwy. Ciasto szybko zagniatamy dodając stopniowo resztę wody i mąki. Gotowe ciasto wkładamy do miski wysmarowanej oliwą, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
W międzyczasie możemy przygotować dodatki do pizzy, oraz zrobić sos pomidorowy.

Sos pomidorowy:
  • ok. 5 łyżeczek koncentratu pomidorowego
  • ok. 120 ml letniej wody
  • bazylia, oregano
  • ok. 2 łyżeczki cukru
  • pieprz, sól
  • 1 ząbek czosnku

Koncentrat pomidorowy mieszamy z wodą. Dodajemy przepuszczony przez praskę czosnek, pieprz, sól, cukier, oraz zioła. Tutaj niestety nie podam dokładnie czego ile trzeba dodać bo przyprawiam sos do smaku. 

Połowę ciasta rozwałkowujemy na blacie wysypanym mąką. Ciasto przekładamy na blachę. Wylewamy trochę sosu pomidorowego, następnie układamy dodatki i posypujemy startym żółtym serem. Pieczemy w maksymalnej temperaturze piekarnika przez 10-15 minut.

Smacznego!


4 komentarze:

Maggie pisze...

Dobrze jest miec taki sprawdzony przepis na ciasto na pizze. Ja wciaz szukam idealu, moze przetestuje twoj? :)

Ona pisze...

Wygląda fantastycznie! Już parę przepisów z ulubiona rukolą widziałam, ale ciągle mam obawy przed nałożeniem jej na pizzę. U Ciebie wygląda wyśmienicie!

patima pisze...

wygląda smakowicie, chyba też się skuszę na skorzystanie z przepisu.:)

Miłośnik pisze...

Pizza to najwspanialsza potrawa na świecie! Na pewno skorzystamy z Twojego przepisu, dziękujemy!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...