Składniki (na ok 10 kotletów):
- 3 duże marchewki
- mały kalafior lub pół dużego
- 3 jajka
- 2 średnie ziemniaki
- ok 1/3 szklanki bułki tartej
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Marchewki, ziemniaki i kalafior gotujemy do miękkości. 2 jajka gotujemy na twardo. Ugotowane warzywa studzimy. Kalafior odciskamy z nadmiaru wody.
Warzywa przekładamy do robota kuchennego, dodajemy jajka. Miksujemy całość na miazgę. Gotową masę przyprawiamy. Na koniec dodajemy surowe jajko i stopniowo wsypujemy bułkę tartą (ja sypałam na oko do momentu aż kotleciki dało się formować).
Formujemy kotleciki i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju do zrumienienia.
Smacznego!
12 komentarzy:
mam fioła na punkcie różnorakich kotlecików i placków, które są świetną alternatywą dla schabowego i mielonych. Gdy zobaczyłam te warzywne rumiane kotleciki zrobiłam się baaardzo głoda;)
Ja tez uwielbiam takie kotleciki,w ogóle uwielbiam kotleciki:))
takie bezmięsne lubię chyba najbardziej. jak fajnie że czasem komentarze prowokują do pokazywania pyszności :-)
Koniecznie muszę ten przepis wypróbować ! :)
Dziękuję za pomysł na nowy obiad!
chociaz to nie był mój komentarz to jako wege dzieki:)
ależ wspaniała alternatywa!
oczarowały mnie.
Ja - niewegetarianka - takie kotleciki uwielbiam. Pyszna alternatywa dla męczącej mięsnej klasyki ;)
jako wege uwielbiam takie kotleciki, muszę wypróbować twojego połączenia składników, bo jeszcze takich nie jadłam, a bardzo lubię zarówno takie z marchewki i jak i z ziemniakami :)
choć lubię mieso - czesto przegladam przepisy wege, ten wykorzystam!
Do tej pory jedyne kotleciki wegetariański jakie jadłem to były jajeczne. A tu proszę.. taki przepis muszę wypróbować
Super przepis, idealny na dzisiejsza posiadowke filmowa.
Będą smakować nie tylko wegetarianom
Prześlij komentarz