Składniki:
- 200 g mąki tortowej
- 100 g masła
- 250 ml wody
- 5 jajek
- szczypta soli
- 500 ml śmietany 36 %
- 5 łyżek cukru pudru
- opcjonalnie: barwniki, aromaty
Masło z wodą przekładamy do garnka i gotujemy doprowadzając całość do wrzenia. Stale mieszając wsypujemy mąkę i gotujemy do momentu, aż ciasto zacznie odstawać od brzegów garnka. Odstawiamy na 5 minut do przestudzenia.
Ptysie pieczemy w temperaturze 200 stopni ok. 20 minut. Przez pierwsze 15 minut nie można otwierać piekarnika, ponieważ ciasto opadnie.
Ciastka wyjęte z piekarnika należy przekroić na pół i zostawić do ostygnięcia ułożone na metalowej kratce.
7 komentarzy:
też kiedyś takie robiłam.
ale kolorowo:P
urzekły mnie na wskroś! boskie ;)
Kolorowo i smacznie! Mmm..cudbe zakończenia dnia ;)
jak wesoło, kolorowo!
takich ptysiów nigdy dośc!
fajnie wyglądają :)
Są urocze!
Prześlij komentarz