sobota, 16 lipca 2011

Kolorowe Ptysie

Witajcie! Dzisiaj na osłodę proponujemy Wam ciastka, które na pewno doskonale znacie - ptysie z bitą śmietaną w różnych kolorach. Jak tylko Rafał mi je przywiózł od razu sobie pomyślałam, że świetnie by się sprawdziły na urodzinach czy kinderballach dla dzieci. Te zabarwione na zielono są dodatkowo wzbogacone o aromat miętowy. Przepis na ptysie pochodzi stąd.


Składniki:

  • 200 g mąki tortowej
  • 100 g masła
  • 250 ml wody
  • 5 jajek
  • szczypta soli
  • 500 ml śmietany 36 %
  • 5 łyżek cukru pudru
  • opcjonalnie: barwniki, aromaty

Masło z wodą przekładamy do garnka i gotujemy doprowadzając całość do wrzenia. Stale mieszając wsypujemy mąkę i gotujemy do momentu, aż ciasto zacznie odstawać od brzegów garnka. Odstawiamy na 5 minut do przestudzenia.
Następnie stopniowo dodajemy rozbełtane jajka i wyrabiamy ciasto mikserem ze spiralnymi końcówkami. Ciasto nakładamy na blachę wysmarowaną masłem - najlepiej zrobić to rękawem cukierniczym.Ptysie wyrosną dosyć duże, więc najlepiej robić to w dużych odstępach od siebie. Do piekarnika wstawiamy również naczynie z wodą.
Ptysie pieczemy w temperaturze 200 stopni ok. 20 minut. Przez pierwsze 15 minut nie można otwierać piekarnika, ponieważ ciasto opadnie. 
Ciastka wyjęte z piekarnika należy przekroić na pół i zostawić do ostygnięcia ułożone na metalowej kratce. 
Śmietanę ubić na sztywno dodając pod koniec ubijania cukier puder.
Zimne ptysie przekładać bitą śmietaną.


Smacznego!




7 komentarzy:

Olciaky vel Olcik pisze...

też kiedyś takie robiłam.

Anonimowy pisze...

ale kolorowo:P

Szana pisze...

urzekły mnie na wskroś! boskie ;)

Salvador Dali pisze...

Kolorowo i smacznie! Mmm..cudbe zakończenia dnia ;)

Karmel-itka. pisze...

jak wesoło, kolorowo!
takich ptysiów nigdy dośc!

zauberi pisze...

fajnie wyglądają :)

just-great-food pisze...

Są urocze!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...