sobota, 9 lipca 2011

Cannelloni z mięsem mielonym w sosie beszamelowym

Witam w sobotnie popołudnie. Nie wiem jak Wy, ale ja się jakoś straszliwie nudzę. Dzisiaj przygotowałam makaronowe rureczki (mówiąc "profesjonalnie" Cannelloni :) ) wypełnione farszem mięsno-pomidorowym w sosie beszamelowym. Danie może i trochę oklepane, ale ja je bardzo lubię. Obiecałam sobie, że następny przepis będzie daniem bez makaronu... znowu mi się to nie udało. Może następnym razem!


Składniki:


  • makaron cannelloni
  • 500 g mięsa mielonego z indyka/kurczaka
  • przecier pomidorowy
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1/2 szklanki wody
  • bazylia, oregano
  • sól, pieprz
  • 3/4 papryki czerwonej
  • mały ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki mąki
  • 1,5 szklanki mleka
  • 40 g masła
  • gałka muszkatołowa
  • starty ser żółty
  • mały sok pomidorowy
  • mała cebula
Mięso podsmażamy na patelni. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Wlewamy przecier pomidorowy. Następnie kroimy w kostkę paprykę i dorzucamy do sosu. Dodajemy wodę i koncentrat pomidorowy. Po ok 5 minutach przyprawiamy sos do smaku. Dodajemy bazylię, oregano, sól, pieprz, cukier i ząbek czosnku. Gotujemy jeszcze przez 5-10 minut i odstawiamy do wystygnięcia.

Sos beszamelowy (przepis stąd) : masło przekładamy do rondelka i czekamy aż się całkowicie rozpuści. Dodajemy po łyżce mąki i dokładnie mieszamy trzepaczką do ubijania piany. Następnie dodajemy mleko. Wszystko razem podgrzewamy na małym ogniu i czekamy aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Makaron (nie gotujemy go!) faszerujemy mięsem za pomocą małej łyżeczki do herbaty i układamy w naczyniu. Gdy już wszystkie rureczki będą wypełnione farszem zalewamy całość sosem beszamelowym. Na sos beszamelowy wylewamy sok pomidorowy i posypujemy obficie serem żółtym. Całość pieczemy w 180 stopniach ok 20-30 minut. Ja piekłam w termoobiegu.

Smacznego!

7 komentarzy:

mezczyzna-gotuje pisze...

Na nudę faszerowanie makaronu jest w sam raz :) Dawno tego nie robiłem, oj dawno :)

Maggie pisze...

Oj, wprosilabym sie do ciebie na taki obiad :)

kuchennefascynacje pisze...

Robię do nich podchody ale jeszcze nie miałam okazji zrobić. Wyglądają bardzo smacznie :)

Anonimowy pisze...

Twoje dania wygladaja swietnie, moze wrzucilabys tez cos wegetarianskiego? :) pozdrawiam!

Anonimowy pisze...

Przepis zapowiada się apetycznie :) Mam pytanie odnośnie przecieru pomidorowego: ile powinno się go dodać? Czy zamiast przecieru można użyć pomidorów zmiksowanych blenderem?

Marta&Rafał pisze...

Ja zawsze dodaje na oko, ale ponad pół słoiczka na pewno... można użyć jak najbardziej zmiksowanych pomidorów :)

Anonimowy pisze...

Potrawa wygląda przepysznie! Ile rurek wypchałaś farszem przygotowanym z podanej ilości składników? ;)

Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź! Pozdrawiam:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...