sobota, 9 lipca 2011

Cannelloni z mięsem mielonym w sosie beszamelowym

Witam w sobotnie popołudnie. Nie wiem jak Wy, ale ja się jakoś straszliwie nudzę. Dzisiaj przygotowałam makaronowe rureczki (mówiąc "profesjonalnie" Cannelloni :) ) wypełnione farszem mięsno-pomidorowym w sosie beszamelowym. Danie może i trochę oklepane, ale ja je bardzo lubię. Obiecałam sobie, że następny przepis będzie daniem bez makaronu... znowu mi się to nie udało. Może następnym razem!


Składniki:


  • makaron cannelloni
  • 500 g mięsa mielonego z indyka/kurczaka
  • przecier pomidorowy
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1/2 szklanki wody
  • bazylia, oregano
  • sól, pieprz
  • 3/4 papryki czerwonej
  • mały ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki mąki
  • 1,5 szklanki mleka
  • 40 g masła
  • gałka muszkatołowa
  • starty ser żółty
  • mały sok pomidorowy
  • mała cebula
Mięso podsmażamy na patelni. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Wlewamy przecier pomidorowy. Następnie kroimy w kostkę paprykę i dorzucamy do sosu. Dodajemy wodę i koncentrat pomidorowy. Po ok 5 minutach przyprawiamy sos do smaku. Dodajemy bazylię, oregano, sól, pieprz, cukier i ząbek czosnku. Gotujemy jeszcze przez 5-10 minut i odstawiamy do wystygnięcia.

Sos beszamelowy (przepis stąd) : masło przekładamy do rondelka i czekamy aż się całkowicie rozpuści. Dodajemy po łyżce mąki i dokładnie mieszamy trzepaczką do ubijania piany. Następnie dodajemy mleko. Wszystko razem podgrzewamy na małym ogniu i czekamy aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Makaron (nie gotujemy go!) faszerujemy mięsem za pomocą małej łyżeczki do herbaty i układamy w naczyniu. Gdy już wszystkie rureczki będą wypełnione farszem zalewamy całość sosem beszamelowym. Na sos beszamelowy wylewamy sok pomidorowy i posypujemy obficie serem żółtym. Całość pieczemy w 180 stopniach ok 20-30 minut. Ja piekłam w termoobiegu.

Smacznego!

7 komentarzy:

mezczyzna-gotuje pisze...

Na nudę faszerowanie makaronu jest w sam raz :) Dawno tego nie robiłem, oj dawno :)

Maggie pisze...

Oj, wprosilabym sie do ciebie na taki obiad :)

kuchennefascynacje pisze...

Robię do nich podchody ale jeszcze nie miałam okazji zrobić. Wyglądają bardzo smacznie :)

Anonimowy pisze...

Twoje dania wygladaja swietnie, moze wrzucilabys tez cos wegetarianskiego? :) pozdrawiam!

Anonimowy pisze...

Przepis zapowiada się apetycznie :) Mam pytanie odnośnie przecieru pomidorowego: ile powinno się go dodać? Czy zamiast przecieru można użyć pomidorów zmiksowanych blenderem?

Smakowidło pisze...

Ja zawsze dodaje na oko, ale ponad pół słoiczka na pewno... można użyć jak najbardziej zmiksowanych pomidorów :)

Anonimowy pisze...

Potrawa wygląda przepysznie! Ile rurek wypchałaś farszem przygotowanym z podanej ilości składników? ;)

Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź! Pozdrawiam:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...