środa, 1 czerwca 2011

Szpinakowe Gnocchi z sosem pomidorowym i kurczakiem


Kuchni włoskiej ciąg dalszy. Tym razem Gnocchi czyli nic innego jak kluseczki funkcjonujące u Nas pod nazwą "kopytka". Są przepyszne! Te z przepisu wzbogacone o szpinak. Oprócz tego sos pomidorowy z kawałkami piersi z kurczaka i mozarelli - ja ją lubię jeszcze podpiec na patelni (bez dodatku tłuszczu) ... wtedy się tak fajnie ciągnie...


Składniki:


  • 600 g przecieru pomidorowego 
  • podwójna pierś z kurczaka
  • 125 g mozarelli
  • 2 średnie cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, bazylia, oregano
  • 2-3 łyżeczki cukru
  • olej
Na patelni podgrzewamy olej. W międzyczasie kroimy drobno cebulkę i czosnek. Szklimy cebule na patelni. Dodajemy przecier pomidorowy. Gdy sos zacznie się gotować dodajemy czosnek i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, bazylią i oregano. Dodajemy po 1 łyżeczce cukru, cały czas mieszając i sprawdzając smak sosu.

Na drugiej patelni podgrzewamy 2 łyżki oleju. Pierś z kurczaka kroimy w paski. Przyprawiamy ją solą i pieprzem i podsmażamy na patelni.

Mozarelle kroimy w plasterki.

 Gnocchi szpinakowe:
  • 600 g ugotowanych ziemniaków
  • szklanka mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 3 łyżki tartego parmezanu
  • 3 łyżki odciśniętego, mrożonego szpinaku

Ziemniaki gotujemy i mielimy. Dodajemy mąkę, jajka, parmezan i szpinak – całość szybko zagniatamy. Formujemy wałeczki i kroimy. Powstałe kluseczki lekko spłaszczamy widelcem.Wrzucamy na wrzątek i gotujemy do wypłynięcia klusek na wierzch.

Ugotowane Gnocchi polewamy sosem pomidorowym. Na to układamy kawałki kurczaka i plasterki mozarelli.


Smacznego!


1 komentarz:

pysznie pisze...

Pysznie i bardzo elegancko wygląda :) musze wypróbować!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...