sobota, 28 maja 2011

Conchiglioni Rigati nadziewane sosem bolognese


Witajcie! Długo Nas tutaj nie było, ale jak już jesteśmy to wstawiamy pomysł na przepyszny obiad. Conchiglioni Rigati - czyli inaczej muszelki nadziewane farszem mięsno- pomidorowym z sałatą z roszponki. Wydaje mi się, że przepis nie jest zbytnio pracochłonny (jak mogło by się wydawać).
Z podanych składników spokojnie najedzą się 4 osoby.


Składniki:


  • 2 opakowania Przecieru Pomidorowego ( po 500 g)
  • 1 kg drobiowego mięsa mielonego
  • 500 g makaronu Conchiglioni Rigati
  • 4 ząbki czosnku
  • przyprawy: pieprz, sól, bazylia, oregano,
  • cukier (ok. 2 łyżeczki)
  • 200 g sera żółtego
  • olej
  • oliwa z oliwek
  • opakowanie roszponki
  • 2 średniej wielkości cebule
Wykonanie:
-Farsz:
Na rozgrzaną patelnie wlewamy olej i podsmażamy mięso, dodajemy posiekany czosnek i pokrojoną drobno cebulę- całość dusimy pod przykryciem . Całość zalewamy przecierem pomidorowym, przyprawiamy do smaku ziołami i przyprawami. Na koniec dodajemy cukier.
-Makaron:
Do osolonej wody dolewamy 2 łyżki oleju. Wsypujemy paczkę makaronu do wrzącej wody i od czasu do czasu mieszamy drewnianą łyżką. Po 10-13 minutach odcedzamy makaron i odstawiamy do wystygnięcia.
-Lekka sałatka:
Roszponkę myjemy, wykładamy na talerz. Przyprawiamy ją odrobiną soli (do smaku), a na koniec polewamy oliwą z oliwek i posypujemy startym żółtym serem..

Każdą muszlę wypełniamy farszem za pomocą małej łyżeczki i posypujemy serem żółtym.

Smacznego!




2 komentarze:

Anula pisze...

Piękne zdjęcia!!

Misiaczka pisze...

Uwielbiam je, są bardzo dobre. Jednak nie przepadam za ich robieniem, ponieważ są dla mnie trochę zbyt czasochłonne.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...