sobota, 27 października 2012

Pierogi z kapustą i grzybami

Ciekawa jestem czy jest ktoś kto nie lubi pierogów ... niby nie jest to nic wykwintnego, ale różnorodność w przygotowywaniu farszów sprawia, że chyba każdy znajdzie coś dla siebie. Mogą być tradycyjne: z mięsem, kapustą i grzybami, ruskie lub na słodko z serem czy owocami. Przygotowywanie ich na pewno zajmuje trochę więcej czasu niż przy typowym obiedzie, ale warto! Nie ma nic lepszego niż domowe pierogi.

Składniki (na ok. 60-70 pierogów):

  • ok. 1 kg kapusty kiszonej
  • duża garść suszonych grzybów
  • 5-6 ziemniaków
  • 2 cebule
  • sól/ pieprz
  • 2 ziarna ziela angielskie
  • 1 listek laurowy
  • opcjonalnie: cukier
  • 500 g mąki
  • 1 szklanka wrzątku
  • 2 łyżki oleju

Ciasto:  Mąkę przesiewamy do miski z dodatkiem szczypty soli. Wlewamy szklankę wrzącej wody i wszystko razem mieszamy. Odstawiamy do przestygnięcia. Gdy masa będzie letnia zaczynamy wyrabiać ciasto. Od razu dodajemy olej i jeżeli czujemy, że ciasto jest za suche dodajemy trochę ciepłej wody. Wyrobione ciasto powinno być zwarte i elastyczne. Łatwo się wałkuje i nie przykleja się do blatu.
Farsz:  Kapustę gotujemy w małej ilości wody z dodatkiem ziela angielskiego i listka laurowego do miękkości. Jeżeli wcześniej namoczymy grzyby to możemy ją ugotować w wodzie w której się moczyły. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Cebulę kroimy drobno i podsmażamy na oleju. Gdy kapusta się ugotuje odciskamy ja z nadmiaru wody.
Kapustę kroimy cienko i łączymy z posiekanymi na drobno grzybami (wcześniej namoczonymi w wodzie) i cebulą - wszystko razem chwile smażymy. Dodajemy przyprawy: sól, pieprz oraz jeżeli kapusta jest za kwaśna trochę cukru - wszystko oczywiście do smaku. Na koniec łączymy kapustę ze zmiażdżonymi wcześniej ziemniakami.
Na blacie cienko rozwałkowujemy ciasto i wykrawamy kółka (np. szklanką). Na każde wykładamy trochę farszu i zlepiamy pierogi (można do tego użyć odrobiny zimnej wody).
Pierogi gotujemy w wodzie z dodatkiem soli i oleju. Będą gotowe jak wypłyną.

Smacznego! :)




15 komentarzy:

duzo sole pisze...

Jakie przepiękne warkoczyki!

Wiewióra pisze...

ależ śliczne pierożki!!! szkoda, że bez foty wnętrza :)

gotujzkasia pisze...

Baaardzo apetyczne! A jak zrobiłaś te piękne warkoczyki?

Full of Taste pisze...

bardzo fajnie wyszly!:)

Daria Anna pisze...

Zazdroszczę umiejętności robienia zaplatanych pierogów. Moja Mama jest w nich mistrzynią , ale ja niestety nie oddziedziczyłam po niej zdolności, może kiedyś przysiądę i uda mi się... Twoje wyglądają pięknie i wywołują we mnie tęsknotę za rodzinnym domem ;) Pozdrawiam.

ola in the kitchen pisze...

Cały rok na nie czekam :]

Ola pisze...

60-70 to produkcja masowa :D
już można powoli zamrażać na wigilię :)

Marta&Rafał pisze...

Warkoczyki są według mnie bardzo proste. Zobaczyłam takie pierogi kiedyś w internecie i teraz sama takie zrobiłam. Dziękuje za miłe komentarze :)
60-70 pierogów lepiłam jakieś 2 h, ale fakt część poszła do zamrożenia :).

SPINkA pisze...

ale ładne !!! :)))

Maggie pisze...

Pieknie ulepione. A pierogi lubie, choc te najbardziej tradycyjne, z kapusta i grzybami, to nie calkiem moja bajka...

wycieczki zagraniczne pisze...

@Maggie: Ja również jestem pod wielkim wrażeniem ulepienia tych pierożków.

vanessa mercado pisze...

Great post! I'm your new Follower! :) I hope you visit my blog sometimes.. Thank you!
Kisses from VV!!

Mała kuchareczka pisze...

Jakie códeńka:)
Ja chyba nie wytrzymam i kupie gotowe jakies :(

Panna Furia, Yourii i nienażarte fiordy pisze...

Własnie tego szukałam! dziękować :)

jedzonko pisze...

Proponuję spróbować ten przepis! Pyszności! :*

http://kulinarnyodlot.pl/recipes/kluski-slaskie-w-sosie-pieczarkowym/

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...