czwartek, 25 października 2012

Pasztet z soczewicy

Szukając przepisu na pasztet z soczewicy natknęłam się na przepis Agnieszki Kręglickiej. W internecie jest to bardzo popularny przepis. Postanowiłam się nim zainspirować dodając od siebie kilka dodatkowych składników. Wzbogaciłam go między innymi o seler i pieczarki. Dodałam też trochę majeranku. Pasztet jest bardzo dobry - zwłaszcza jak ktoś lubi wyczuwalny smak curry. Ja dodałam także trochę bułki tartej, ponieważ masa była mało zwarta.

Składniki (na dużą keksówkę):
  • 250 g soczewicy czerwonej
  • 2 duże marchewki
  • 2 średnie cebule
  • 1 mały seler
  • 6 dużych pieczarek
  • 3-4 jajka
  • olej
  • 1,5 łyżeczki curry
  • 1,5 łyżeczki papryki
  • 1 łyżeczka kminku
  • sól / pieprz
  • 1-2 łyżeczki majeranku
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 5 łyżek bułki tartej



Soczewicę gotujemy w małej ilości wody do momentu aż zacznie się rozpadać (u mnie ok. 30 minut). W międzyczasie przygotowujemy warzywa. Marchewkę i selera ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebule kroimy w kostkę. Zaczynamy od podsmażenia cebuli na rozgrzanym oleju. Po chwili dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Do podsmażonej cebulki dodajemy starte wcześniej warzywa i wszystko razem podsmażamy kilka minut. Pieczarki kroimy w paski i smażymy na osobnej patelni z dodatkiem masła.
Do podsmażonych warzyw dodajemy przyprawy i soczewicę.Następnie należy zmielić całą masę. Do lekko przestudzonej masy dodajemy żółtka i bułkę tartą. Białka ubijamy mikserem i delikatnie dodajemy do masy.
Tak przygotowany pasztet przekładamy do keksówki i pieczemy ok. 40-50 minut w temperaturze 170-180 stopni. 

Smacznego!

Przepis bierze udział w akcji:




2 komentarze:

Sprawdzona Kuchnia pisze...

Wygląda znakomicie, wypróbuję na pewno:)

wycieczki zagraniczne pisze...

Smaczne :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...