piątek, 17 lutego 2012

Pączki wiedeńskie.


 Hej:) Dzień po Tłustym Czwartku i przyjęciu niemalże śmiertelnej dawki pączkowych kalorii chciałbym podzielić się pysznościami przygotowanymi przez Martę:). Pączki wiedeńskie zaskakują łatwością tworzenia przy czym są miłą alternatywą dla tradycyjnych pączków. 



Składniki:

  • 200 g mąki tortowej
  • 100 g masła
  • 250 ml wody
  • 5 jajek
  • olej
  • na lukier:  300 g cukru pudru i sos wyciśnięty z 1 pomarańczy

 Masło z wodą przekładamy do garnka i gotujemy doprowadzając całość do wrzenia. Stale mieszając wsypujemy mąkę i gotujemy do momentu, aż ciasto zacznie odstawać od brzegów garnka. Odstawiamy na 5 minut do przestudzenia. Następnie stopniowo dodajemy rozbełtane jajka i wyrabiamy ciasto mikserem ze spiralnymi końcówkami. Papier do pieczenia dzielimy na kwadraty o bokach ok. 8-10 cm. Ciasto przekładamy do worka cukierniczego z ozdobną tylką. Wyciskamy je na papier tworząc okręgi. Na rozgrzany olej wrzucamy pączki razem z papierem do pieczenia, który po minucie wyjmujemy z garnka. Pączki smażymy po ok. 4 minuty z obu stron. Usmażone przekładamy na ręcznik kuchenny w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu.
Lukier: do miski wsypujemy cukier puder i wciskamy sok z pomarańczy do momentu aż z pudru zrobi się płynny lukier.

Smacznego!

6 komentarzy:

Angelika Szostak pisze...

Obłędne pączki ;) Lubie takie ociekające lukrem ;)

Anula pisze...

Moje ulubione pączki!

Aoime pisze...

Muszę spróbować ! ;D

Paula pisze...

a nie brakuje tam czasem proszku do pieczenia albo drożdży ;>? bo chcę zrobic takie ;p

Marta&Rafał pisze...

Paula żadnego proszku się do nich nie dodaje... one rosną podczas smażenia :). Ciasto ptysiowe rośnie jak szalone pod wpływem temperatury :)

Janek pisze...

Mnie nigdy nie wychodzą tak piękne. Teraz zmienię przepis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...