niedziela, 15 stycznia 2012

Tarta jabłkowo-budyniowa na kruchym spodzie.

Witam! Dzisiaj wstawiam tarte, którą już kiedyś robiłam tyle, że w wersji z wiśniami. Tym razem ciasto kruche i budyń połączyłam z pokrojonymi w plasterki jabłkami. Smakuje super :) . Wierzch ciasta można dodatkowo oprószyć cynamonem.


Składniki:


  • 3-4 jabłka
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 5 łyżek cukru
  • 1/2 l mleka
  • 1 kubek mąki
  • 100 g masła
  • 1/2 kubka cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 żółtka + 1 całe jajko



Mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder przesiewamy do miski. Dodajemy żółtka, jajko i pokrojone na małe kawałki masło. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formę do tarty smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Następnie wykładamy na nią ciasto i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut. W tym czasie przygotowujemy budyń według przepisu podanego na opakowaniu. Jabłka obieramy i kroimy w plastry. Po 15 minutach wyciągamy ciasto z piekarnika i wylewamy na nie przygotowany budyń. Na wierzchu układamy pokrojone jabłka i posypujemy całość 3 łyżkami cukru. Tak przygotowane ciasto pieczemy jeszcze około 30 minut w 170 stopniach.

Smacznego!




5 komentarzy:

flusso pisze...

Lubię ciasta z budyniem i owocami. Ja jakiś czas temu robiłam tartę z kremem budyniowym i śliwkami. Pozdrawiam :)

kikimora pisze...

Pysznie :) To mi przypomina jak dawno nie jadłam budyniu...

Angie pisze...

wygląda obłędnie!

MoodHomme pisze...

mniam!:D wygląda smakowicie! :D
Pozdrawiam serdecznie :)

jerzy pisze...

Budyń moja ulubiona potrawa. Super to połączyłaś

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...