niedziela, 22 stycznia 2012

Łosoś marynowany z zielonym pieprzem.

Witajcie!  Żeby nie było, że tylko ja coś robię to dzisiaj wstawiam przystawkę przyrządzoną przez Rafała. Zdecydowanie dla osób, które cenią sobie słono-kwaśne smaki. Łosoś marynowany z zielonym pieprzem sprawdzi się świetnie jako przekąska postawiona na stole podczas większych uroczystości oraz przyjęć w tym również tych zakrapianych odrobiną alkoholu... :)


Składniki:


  • 1-1,5 kg świeżego filetu z łososia
  • 1 l soku z cytryny
  • sól
  • 4 białe cebule
  • słoik marynowanego zielonego pieprzu
  • olej
Cebulę kroimy w piórka. W celu sparzenia wrzucamy ją na lekko osolony wrzątek - odcedzamy i studzimy. Filet z łososia kroimy na jak najcieńsze i duże płaty. Tak przygotowaną rybę przekładamy do miski i zalewamy sokiem z cytryny (ryba musi pływać). Po upływie godziny należy sprawdzić czy mięso ma taki sam sparzony (od cytryny)  kolor w środku co na zewnątrz. Jeżeli nie to należy delikatnie zamieszać i poczekać do uzyskania takiego efektu. Jeżeli tak to łososia ostrożnie odcedzamy. W wiaderku lub misce układamy warstwowo: kilka płatów łososia, a na to dużą szczyptę soli i marynowany pieprz zielony .... i tak aż do wyczerpania łososia. Całość zalewamy olejem roślinnym i odstawiamy w chłodne miejsce na 24 godziny. Tak przyrządzonego łososia możemy przechowywać w chłodnym i zaciemnionym miejscu do okresu 2 tygodni. 

Smacznego!

2 komentarze:

Milena pisze...

Wygląda baardzo apetycznie ;)

Maggie pisze...

Przepysznie wyglada! Lososia lubie w kazdej postaci :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...