piątek, 20 stycznia 2012

Ciasteczka owsiane z bakaliami.

Witam!  Dzisiaj na blogu skromne, ale pyszne ciasteczka owsiane z rodzynkami i orzechami. Oczywiście dorzucić do nich można różne bakalie... ja dodałam to co akurat miałam w domu :). Ciasteczka po wyjęciu z piekarnika są miękkie, ale jak wystygną robią się twarde i kruche.... w sam raz do popołudniowej herbatki :).



Składniki
(mi wyszło ok. 30 ciasteczek):

  • 250 g mąki pszennej
  • 250 g płatków owsianych
  • 200 g cukru
  • 100 g masła
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka ciepłej wody
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego własnej roboty
  • 3/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • 3/4 szklanki rodzynek

Jajka wbijamy do miski. Dodajemy do tego 1 łyżkę ciepłej wody i ubijamy około minuty mikserem na najwyższych obrotach dodając stopniowo cukier. Następnie powoli wlewamy rozpuszczone masło (cały czas miksując). Do oddzielnej miski przesiewamy mąkę. Dodajemy płatki owsiane (ja połowę porcji zmieliłam) i sodę. Do sypkich produktów dodajemy wcześniej ubite jajka, łyżkę miodu, bakalie, oraz ekstrakt waniliowy. Całość mieszamy do momentu połączenia się składników (ciasto będzie klejące). Ciasteczka formujemy w nieduże kulki i układamy na wysmarowaną masłem blachę. Pieczemy około 15-20 minut w temperaturze 170 stopni. 

Smacznego!


2 komentarze:

Maggie pisze...

Wygladaja idealnie i wcale nie tak skromnie!

asieja pisze...

owsiane ciasteczka są przepyszne.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...