wtorek, 13 grudnia 2011

Miodowiec

Witajcie! Dalej nic nie piekę, nic nie gotuje ... wszystko teraz za mnie robi Rafał :P. Tak wiec dzisiaj wstawiam przepysznego Miodowca z przepisu jego mamy. Pierwszy raz jadłam go rok temu i po prostu mnie oczarował. Jest obłędnie pyszny, a ja nie wyobrażam sobie świąt bez tego ciasta.


Składniki na krem:


  • 1/2 l mleka
  • 250 g kaszy manny
  • kostka masła
  • 250 g cukru pudru
Składniki na ciasto:
  • 5 szklanek mąki
  • 3 żółtka + 1 całe jajko
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • szklanka miodu
  • 1 łyżeczka sody
  • 250 g masła 
Dodatkowo:
  • powidła śliwkowe
  • kilka orzechów włoskich
  • 130 g mlecznej czekolady
  • 100 ml śmietany
Ciasto:  mąkę przesiewamy do miski, wbijamy jajko, oraz dodajemy żółtka. Dodajemy również pokrojone na małe kawałki masło, cukier puder, miód i sodę. Ciasto szybko zagniatamy. Dzielimy je na 3 części. Wszystkie 3 kawałki rozwałkowujemy i pieczemy każdy w osobnej blasze w temperaturze 170 stopni przez ok. 15 minut (trzeba sprawdzać, jak się zacznie rumienić to znaczy, że jest już dobre).
Krem: do gotującego mleka wsypujemy kasze manne. Kostkę masła miksujemy z cukrem pudrem na puch i stopniowo dodajemy po łyżce przestudzonej kaszy.
Polewa czekoladowa: na kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę w 100 ml śmietanki.
Każdy placek smarujemy powidłami i przekładamy warstwą kremu. Na wierzch wylewamy polewę czekoladową i ozdabiamy wiórkami kokosowymi i orzechami włoskimi.
Wkładamy do lodówki na minimum dobę.
Smacznego!




4 komentarze:

zauberi pisze...

bardzo apetycznie wygląda

Alice pisze...

Mmmm...cudny!! Chyba upiekę na Sylwestra, bo na Boże Narodzenie menu już zaklepane:)
A na jaką blaszkę jest przepis?

Sue pisze...

Cudowny przekładaniec. :)

Anonimowy pisze...

chyba się skuszę i upiekę na jaką blachę jest przepis? można upiec ciasto jedno a po upieczeniu przekroić na 3 placki?
Mika

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...