sobota, 12 listopada 2011

Digestive biscuits - herbatniki pełnoziarniste.

Wczoraj przeglądając forum Cin Cin natchnęłam się przepis na Digestive biscuits. Są to herbatniki wypiekane z mąki pełnoziarnistej z dodatkiem małej ilości cukru. Na pewno świetne dla osób będących na diecie. Polecam bo nie dość, że zdrowe to jeszcze pyszne. Użyłam do nich mąkę pszenną pełnoziarnistą Lubelli. Dziewczyny z forum polecają również Graham typ 1850. Przepis stąd.


Składniki
(na około 20 ciasteczek):


  • 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 125 g masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 50 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia


Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski. Dodajemy masło i lekko wszystko zagniatamy palcami. Następnie wsypujemy cukier, szczyptę soli  i dodajemy jajko - zagniatamy ciasto. Może to sprawiać pewien problem, ponieważ ono się kruszy, ale takie ma być. Ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy krążki. Każde ciastko nakłuwamy widelcem. Ciasta pieczemy na blasze (ja wyłożyłam ją papierem do pieczenia) w temperaturze 200 stopni około 10 minut. W oryginalnym przepisie jest 220 stopni - 12 minut ... niestety u mnie pierwsza partia bardzo mocno się spiekła dlatego obniżyłam temperaturę i skróciłam czas pieczenia.
Ciasteczka wyjęte z piekarnika studzimy np. na kratce.

Smacznego!






9 komentarzy:

MaDemoiselle pisze...

Śliczne! Uwielbiam digestives, właśnie takie domowe i bez czekolady.

Wiewióra pisze...

Mnie też naszło ostatnio na podobne herbatniki. Pychotka!!!

olć pisze...

zawsze kupowałam takie ciastka, fajnie się dowiedzieć, jak je zrobić samemu:)

shy pisze...

uwielbiam takie ciasteczka, ale nigdy nie jadłam ich "domowej roboty" czas to zmienić :)

Kulinarna Mania pisze...

Uwielbiam Cię za ten przepis (i cudowne zdjęcia :) )
Dziękuję Ci bardzo!

kikimora pisze...

Ja lubię takie digestive z mąki razowej. Są troszkę tłuste (sporo masła), ale i tak wyrzuty sumienia są mniejsze z powodu mniejszej ilości cukru no i jest pełnoziarniście :)

Duś pisze...

Fajnie tak móc chrupać ciasteczka i cieszyć się, że nie zaszkodzą kolejnymi kilogramami;)

Madleine pisze...

Wygladają obłędnie :) Mniam

julia pisze...

a czy ktoś robił te herbatniki z miodem lub brązowym cukrem zamiast białego? myślicie, że też mogą być dobre, czy biały cukier jest konieczny? no i ile można takie herbatniki przechowywać?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...