piątek, 19 sierpnia 2011

Zupa w 30 minut. Krem pomidorowy z parmezanem.

Witam wieczorową porą! Dzisiaj chciałam podzielić się przepisem, który wymyśliłam na poczekaniu. A wszystko przez to, że suszyłam pomidory. Osoby, którym zdarzyło się suszyć pomidory wiedzą na pewno, że suszy się tylko miąższ, a wszystko co jest w środku + gniazda nasienne trzeba usunąć. Tak więc zebrała mi się tego cała miska i aż żal było wyrzucać. Dlatego też stwierdziłam, że zrobię z tego zupę - pomyślałam, wyjdzie czy nie i tak nie będę stratna. Zdjęcia niestety robione na szybko i w przy sztucznym oświetleniu. Zapewne zrobione w dzień prezentowałyby się o wiele lepiej. Tak czy inaczej zachęcam do spróbowania bo zupa wyszła pyszna! - właśnie zjadłam drugą miseczkę :). Składniki podaję na oko i oczywiście zachęcam do wykorzystania całych pomidorów.



Składniki:

  • ok 1,5- 2 kg świeżych pomidorów
  • 5 łyżek śmietany 36 %
  • 1/2 średniej cebuli
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, 1/2 kostki rosołowej
  • zioła: oregano, bazylia
  • 3 ząbki czosnku
  • cukier 
  • 4 łyżeczki zielonego pesto
  • trochę startego parmezanu

Pomidory myjemy i kroimy w kostkę. Możemy pozbyć się nadmiaru nasion.
Wszystko przekładamy do garnka i gotujemy na małym ogniu. Po ok 5 minutach dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, oraz przepuszczony przez praskę czosnek. Następnie stopniowo dodajemy przyprawy czyli sól, pieprz, paprykę słodką (ok 1 łyżeczki), 1/2 kostki rosołowej. Wszystko razem mieszamy i dodajemy cukier - proponuję dodawać go stopniowo. Ja dodawałam na oko ok 1-2 łyżek. Do gotującej się zupy dodajemy również pesto, bazylię i oregano. Naszą zupę przelewamy do malaksera i  miksujemy na gładką masę. Można oczywiście użyć do tego blendera. Zmiksowaną zupę ponownie wlewamy do garnka i gotujemy. Do małej miseczki odlewamy kilka łyżek zupy i dodajemy do niej 5 łyżek śmietany - mieszamy energicznie i wlewamy całość do garnka. Na koniec wszystko razem mieszamy i sprawdzamy smak - jeżeli Nam pasuje to ściągamy z gazu, jeżeli nie to oczywiście dodatkowo przyprawiamy.
Gotowy krem rozlewamy do misek i posypujemy startym parmezanem.
Przepis dodaję do akcji:




trzeci letni festiwal zupy zaproszenie

Smacznego!

3 komentarze:

wiosenka27 pisze...

Pomidorowa to moja ulubiona a z parmezanem musi smakować wybornie:)

kikimora pisze...

Pomidorowa z serem jest przepyszna ;)

mopswkuchni pisze...

Bardzo fajna zupka - szybka i smaczna. Zapraszam do mojej akcji warzywa psiankowate http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/?p=2285

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...