wtorek, 30 sierpnia 2011

Puree z marchewki

Dzisiaj wstawiam prosty przepis na puree z marchewki, którym możemy urozmaicić sobie obiad. Można je podać zamiast ziemniaków, świetnie pasuje do wszelkiego rodzaju mięs. Dodatkowo robi się je bardzo szybko. My z Rafałem podaliśmy je wczoraj z kawałkiem schabu z cebulką  i surówką z białej kapusty.

Składniki:


  • 5 dużych marchewek
  • ok. 2 łyżki śmietany 36 %
  • 1 średni ziemniak
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz
Marchewki i ziemniaka gotujemy do miękkości. Gdy warzywa będą już ugotowane i letnie za pomocą blendera miksujemy wszystko na gładką masę. Dodajemy śmietanę, czosnek, oraz przyprawiamy solą i pieprzem. Żałujemy tylko, że nie mieliśmy świeżego imbiru - na pewno by tutaj pasował.

Smacznego!


4 komentarze:

kikimora pisze...

Nigdy takiego nie robiłam, przepysznie wygląda :)

Karmel-itka. pisze...

marchewkę tak jadam często!
ale nie wpadłabym na taka formę serwowania.
a tak kusząca jest!



http://www.karmel-itka.blogspot.com
http://www.slodkakarmel-itka.blogspot.com

Panna Malwinna pisze...

Ostatnio robiłam puree z białej fasoli. Z marchewki na pewno też jest przepyszne;)

Anonimowy pisze...

Nikogo to nie interesuje.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...