poniedziałek, 22 października 2012

Ravioli nadziewane szpinakiem i ricottą

   Zrobiłam je kilka dni temu, ale nie miałam czasu wstawić przepisu. Jak zapewne wszyscy wiecie Ravioli to małe, włoskie pierożki najczęściej nadziewane farszem z ricotty i szpinaku. Są bardzo delikatne w smaku ... mogę ich zjeść niezliczoną ilość. Generalnie razem z Rafałem uwielbiamy pierogi. Ostatnio w przeciągu tygodnia zrobiłam tradycyjne z mięsem, z kapustą i grzybami i właśnie ravioli. Kupiłam niedawno maszynkę do makaronu, ale ponieważ nie potrafię jeszcze obsłużyć specjalnej nakładki do ravioli to lepiłam je ręcznie. Użyłam ciasta, które zostało mi z lepienia naszych polskich pierogów. Nie wiem właściwie jaki jest włoski przepis na ciasto do pierogów, ale podam tutaj to z jakiego ja korzystam. Ciasto jest elastyczne, miękkie. Dosyć łatwo się wałkuje. Najważniejsze, że po ugotowaniu pierożki są mega miękkie i delikatne!.



Składniki (na ok. 60-70 pierogów):


  •  500 g mąki pszennej
  • 1 szklanka wrzątku
  • 2 łyżki oliwy
  • duża szczypta soli
  • ok. 400-450 g ricotty
  • 200 g liści szpinaku
  • sól, pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • parmezan

Ciasto: Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy sól i wlewamy wrzątek. Całość razem mieszamy widelcem i odstawiamy do wystudzenia. Letnie ciasto zaczynamy wyrabiać dodając oliwę. Proporcje są oczywiście na oko. Jeżeli ciasto będzie za suche dodajemy odrobinę wrzątku i oliwy. Gotowe ciasto będzie elastyczne i miękkie.

Farsz: Szpinak podsmażamy na oliwie z dodatkiem zmiażdżonego czosnku. Gdy będzie go o połowę mniej zdejmujemy patelnie z ognia. Szpinak należy zmiksować. Można go również drobno posiekać. Łączymy go z serem i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Generalnie Ravioli można formować ręcznie lub przy pomocy wykrojników. Jak wcześniej wspominałam formowałam je ręcznie tzn. rozwałkowałam z ciasta cienki, długi prostokąt. Na jednej części wyłożyłam w odstępach trochę farszu, a drugą częścią go zakryłam i zlepiłam pierożki. Na końcu wystarczy je tylko pociąć na kwadraty i gotowe. Ja dodatkowo ozdobiłam boki dziurkami.
Pierożki gotujemy we wrzącej wodzie z dodatkiem soli i oliwy. Gdy wypłyną są gotowe :).
Dodatkowo można je posypać tartym parmezanem.

Smacznego!




4 komentarze:

Madzialena pisze...

Zazdroszczę maszynki do makaronu, bardzo przydatny wynalazek :) A że ja również zaliczam się do fanów wszelkich wyrobów pierogowych to chętnie pochłonełabym takie ravioli :)

Jola pisze...

Dopiero tu trafiłam, ale będę często zaglądać - super blog. Szczególnie wykorzystam wszystko co szpinakowe. Serdecznie pozdrawiam. Jola

Maggie pisze...

Ricotta i szpinak - podobnie jak feta i szpinak - to wspaniale polaczenie. Twoje ravioli wygladaja bardzo delikatnie i niesamowicie apetycznie! A maszynke do makaronu tez sobie kiedys sprawie, o.

Kasia pisze...

Wygląda wspaniale:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...