wtorek, 10 kwietnia 2012

Pijak.

Witamy - już właściwie po świętach. Nie mniej jednak chcielibyśmy pochwalić się kilkoma ciastami ze świątecznego stołu jakie udało nam się ostatnio zrobić. Jako pierwszy będzie pijak czyli ciasto o spodzie makowo-kokosowym przełożone kremem budyniowym i polane czekoladą.  Przepis na to ciasto zaczerpnęliśmy z tajnego zeszytu z recepturami mamy Rafała :).




Składniki:

na ciasto:

  • 1 szklanka maku
  • 150 g wiórków kokosowych
  • 7 białek
  • 1 szklanka cukru pudru
  • cukier wanilinowy
na krem:
  • 500 ml mleka
  • 2 budynie śmietankowe
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 7 żółtek
  • 1 kostka masła
dodatkowo:
  • 2 tabliczki czekolady
  • 100-150 ml śmietany 36 %
  • opakowanie herbatników
  • spirytus do nasączenia

Ciasto: Białka ubijamy z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Wiórki mieszamy z makiem i dodajemy do piany. Pieczemy w 170 stopniach około 15-20 minut.
Krem: Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać pół szklanki mleka i budynie - zmiksować. Pozostałe mleko zagotować, ostudzić i dodać do masy jajecznej. Masło utrzeć mikserem na puch i dodawać do niego po łyżce masy mleczno-jajecznej.
Polewa: Na kąpieli wodnej rozpuszczamy 2 tabliczki czekolady ze śmietanką.
Przełożenie: Na wystudzone ciasto wyłożyć krem. Następnie wyłożyć warstwę herbatników (każdy herbatnik maczamy chwile w alkoholu) i polać polewą czekoladową. Ciasto posypać wiórkami kokosowymi lub posiekanymi orzechami.

Smacznego!


13 komentarzy:

zauberi pisze...

kiedyś robiłam, pamiętam że było dobre :)

mopswkuchni pisze...

Moja teściowa robi często to ciasto, jak dla mnie TOP 10 ciast, które jadłam. Wszyscy jakoś tak pozytywnie na nie reagują ;)

Anonimowy pisze...

Czy ciasto o nazwie "pijak" nie powinno mieć gdzieś w składzie alkoholu?

Ale babka i robi to co lubi pisze...

też się zastanawiam gdzie tu alkohol? wygląda pysznie

kuchennefascynacje pisze...

Mega apetyczny, podoba mi się ta warstwa z makiem :)

mopswkuchni pisze...

Z tego co sobie przypominam, to herbatniki nasączało się spirytusem, ale wersja bez alkoholu na pewno też była pyszna!

Marta&Rafał pisze...

Oj faktycznie... zapomniałam o spirytusie pisząc przepis :).

Anonimowy pisze...

rewelacja :) zapraszam do mnie http://www.szybkozjesc.pl/

Forex pisze...

Świetny przepis!

... od rana do wieczora .... pisze...

.... Się oblizałam i paluszki tez , a gały to mi do tej pory wyłaża mniam mniam .... i ślina też cieknie ach .... :))

Paula pisze...

mmm... uwilbiam to ciasto ! zapraszam do mnie ;)

Przepisy dla studenta pisze...

Świetny przepis! Zdjęcia zachęcają do pieczenia!:)

Radek pisze...

Fajnie wyszły zdjęcia. Mniam - zładł bym taki teraz na śniadanie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...