czwartek, 8 września 2011

Mus czekoladowy.

Witam! Dzisiaj wstawiam przepis na lekki mus czekoladowy. Miałam dzisiaj nic nie robić bo pogoda jakoś nie nastraja pozytywnie, ale ... zachciało mi się słodkiego :). Wszystkie produkty miałam w lodówce, więc zrobienie musu to jakieś pół godzinki roboty. Jest fajny... nie aż tak słodki, ma fajną konsystencje. Polecam wszystkim łasuchom! :) Robię go już dosyć długo. Przepis bazowy pochodzi stąd. Ja go troszkę zmieniłam.

Składniki:


  • 1 tabliczka czekolady gorzkiej
  • 1 łyżeczka masła
  • 300 ml śmietanki 36 %
  • 1 białko
  • 3 łyżki cukru pudru
Tabliczkę czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej z łyżeczką masła - całość odstawiamy do wystudzenia.
Śmietanę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Białko ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Wystudzoną czekoladę mieszamy z białkiem, a następnie całość dokładnie mieszamy z ubitą śmietaną. Mus przekładamy do pucharków i dekorujemy np. wiórkami kokosowymi, płatkami migdałów lub startą białą czekoladą.

Smacznego!







9 komentarzy:

kuchennefascynacje pisze...

Wyborny i elegancko się prezentuje :)

wykrywacz smaku pisze...

piękny! :)

slyvvia pisze...

Na taki mus z chęcią bym się skusiła :)

monami pisze...

przepysznie wygląda!

Arvén pisze...

W dniu kiedy wszystko, o czym marzę to superczekoladowy deser oglądanie takich smakowitości to nienajlepszy pomysł - zwłaszcza o tak niesprzyjającej spożyciu czekolady porze.
Ale ten mus jest po prostu obłędny!!

Dusia pisze...

niebo w gębie:)

Panna Malwinna pisze...

Zrobię i to jeszcze w weekend;) mam w domu dużego czekoladoholika;)

Maggie pisze...

Bardzo elegancko podany, jestem pewna, ze smakuje co najmniej tak dobrze jak wyglada :)

Anonimowy pisze...

Witam
mam pytanko czy ta porcja starczy dla 11 osób czy muszę zrobić z podwójnej?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...