niedziela, 14 sierpnia 2011

Zapiekanka makaronowa z podsmażoną kiełbaską i warzywami

Witam w niedzielny wieczór! Tak sobie pomyślałam, że dzisiaj sobie odpuszczę moją dietę i zrobię coś dobrego na kolacje. Początkowo myślałam o  zapiekance ziemniaczanej, ale ponieważ w domu nie miałam ziemniaków to zrobiłam ją z makaronem. Dodałam do niej resztki warzyw które miałam w lodówce, oraz podsmażoną kiełbaskę. Całość zalałam sosem zrobionym ze śmietany, jajek i sera żółtego. Z tego wszystkiego wyszła pyszna kolacja.

Składniki:


  • 250-300 g makaronu (ja użyłam świderków)
  • 1 papryka żółtka
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1 brokuł
  • 2 marchewki
  • 200 ml śmietany 36 %
  • gałka muszkatołowa, pieprz, sól
  • oregano
  • 200 g sera żółtego
  • 1 jajko
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 2 kawałki kiełbasy

Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Brokuły i marchewkę gotujemy w jednym garnku (gotowałam do momentu aż brokuły były miękkie, marchewka była twardawa).
Paprykę kroimy w grubsze paski. Ser żółty ścieramy na tarce. Do miski wlewamy śmietanę, doprawiamy ją solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na koniec dodajemy garść startego żółtego sera i jajko - całość dokładnie mieszamy i odstawiamy. Kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni bez dodatki oleju. Cebulę obieramy i kroimy w plasterki.

W naczyniu żaroodpornym układamy po kolei: makaron, brokuły podzielone na różyczki, marchewkę pokrojoną w plasterki, paprykę, kiełbaskę i cebulę. Całość zalewamy sosem i posypujemy żółtym serem. Wszystko posypujemy oregano i wkładamy do rozgrzanego na 200 stopni piekarnika na 15 minut.

Smacznego!




4 komentarze:

Nemi pisze...

Pyszności!! Najem się oczami przed snem;)

asieja pisze...

piękna jest ta kolorystyka.

Russkaya pisze...

Można ją pożerać oczami :D

Janek pisze...

Smaczniutka!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...