poniedziałek, 1 kwietnia 2013

Pani Walewska inaczej Pychotka

W te święta postanowiłam trochę zaszaleć jeżeli chodzi o ciasta. Nie upiekłam tradycyjnej szarlotki i sernika, a dwa ciasta, które robię raczej rzadko, a są przepyszne! Tak więc dzisiaj przepis na dobrze wszystkim znane ciasto - Panią Walewską lub jak kto woli Pychotkę. Ciasto składa się z dwóch placków ciasta kruchego z warstwą dżemu z czarnej porzeczki i bezy. W środku puszysty krem budyniowy. Na zdjęciu wyszło średnio bo za oknem szaro i ponuro, ale gwarantuje, że smakuje super!

Składniki na ciasto:
  • 3 szklanki  mąki pszennej
  • 3 żółtka + 2 całe jajka
  • 200 g masła lub margaryny
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Słoik dżemu porzeczkowego lub jagodowego

 Składniki na bezę:
  • 6 białek
  • 360 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • Szczypta soli

Składniki na krem:
  • 750 ml mleka (3 szklanki)
  • 1,5 opakowania budyniu waniliowego
  • 300 g miękkiego masła lub margaryny
  • 4,5 łyżki mąki pszennej tortowej
  • 9 łyżek cukru
  • aromat waniliowy (najlepiej domowej roboty, a jeżeli ma być kupny to polecam aromaty Delecty, a odradzam Dr Oetkera - kiedyś dodałam do innego kremu i był bardzo sztuczny!)
Zaczynamy od ciasta: Z mąki, cukru pudru, proszku do pieczenia, margaryny i jajek zagniatamy gładkie ciasto kruche (proporcje są przybliżone, ponieważ często zagniatam to ciasto na oko). Jeżeli czujecie, że jest ono mało zwarte/ klejące to dosypcie trochę mąki. Zagniecione ciasto odkładamy do lodówki na 30 minut. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do temperatury 160-170 stopni. To ciasto wymaga upieczenia dwóch takich samych spodów. Ja piekłam każdy osobno.

Beza: Ubić 3 białka ze szczyptą soli dodając stopniowo po łyżce cukru pudru(180 gramów), łyżeczkę mąki ziemniaczanej i łyżeczkę soku z cytryny.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto kruche podzielić na pół i rozwałkować na kształt prostokąta – przenieść na blachę. Ciasto posmarować warstwą dżemu porzeczkowego, a na to rozsmarować ubitą bezę. Piec około 40-50 minut (najlepiej pod koniec kontrolować).
Po upieczeniu placek nr 1 wystudzić i w ten sam sposób upiec drugi taki sam placek.

Krem:
2 szklanki mleka zagotować. W pozostałej szklance roztrzepać budyń, mąkę, cukier i dodać do gotującego się mleka. Mieszać do momentu aż budyń zgęstnieje i odstawić do całkowitego wystudzenia. Do budyniu dodawać stopniowo masło (musi mieć temperaturę pokojową) miksując krem na wysokich obrotach. Na koniec dodać odrobinę aromatu waniliowego.

Ułożenie ciasta:
Na wystudzony placek wykładamy krem budyniowy po czym przykrywamy go drugim plackiem.

Smacznego!




5 komentarzy:

piotej pisze...

mam nadzieję, że w koncu odważę się na jej wykonanie :)

Inspirowane Smakiem pisze...

Super wygląda. Też muszę kiedyś spróbować zrobić to ciasto.

GrowingUp pisze...

Uwielbiam ją, ale dotąd nigdy sama nie robiłam...;)

kuchcikOla pisze...

uwielbiam! ♥ też zrobiłam na święta, goście byli zachwyceni :)

Laura pisze...

Wygląda pięknie

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...