piątek, 12 kwietnia 2013

Lemon Meringue Pie ... czyli Tarta Cytrynowa!

Dzisiaj szybki post bo niestety czasu mam bardzo mało. Kilka dni temu postanowiłam upiec tartę... wybór padł na tartę cytrynową. Nigdy jej nie jadłam, ale muszę powiedzieć, że pozytywnie mnie zaskoczyła. Chrupka, słodka beza wspaniale się łączy z nieco kwaskowym nadzieniem. Idealny deser dla osób lubiących ciasta z mocno wyczuwalną cytryną. Przepis na nadzienie wzięłam z tej strony.

Składniki na nadzienie:
  • 2 cytryny
  • 4 żółtka
  • 200 g cukru
  • 350 ml wody
  • 30 g masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej
Składniki na bezę:
  • 4 białka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
Składniki na ciasto kruche:
  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1/2 kostki masła lub margaryny (100 g)
  • 1 żółtko + 1 całe jajko
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Zaczynamy od ciasta kruchego. Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto i schłodzić (30 minut w lodówce lub 15 minut w zamrażalniku). Następnie rozwałkować i wyłożyć nim szklane naczynie do tarty. Aby ciasto zbytnio nie wyrosło najlepiej wyłożyć na nie kulki ceramiczne lub np. suchą fasole (na papierze do pieczenia). Piec około 15 minut w temperaturze 190 stopni. Po tym czasie usunąć obciążenie wraz z papierem i piec do zrumienienia (około 10 minut). 
Nadzienie: Do garnka wsypujemy cukier oraz mąkę pszenną i kukurydzianą, Całość zalewamy wodą i sokiem wyciśniętym z dwóch cytryn. Ścieramy również skórkę na tarce. Garnek stawiamy na palniku i mieszamy do momentu aż mieszanina się zagotuje, a cukier rozpuści - zdejmujemy z ognia. Ostrożnie dodajemy do całości surowe żółtka cały czas mieszając. Garnek ponownie stawiamy na gazie i podgrzewamy do momentu aż całość zgęstnieje i będzie przypominać budyń. Odstawiamy do wystudzenia.
Beza: Zimne białka ubijamy mikserem na najwyższych obrotach dodając stopniowo po łyżce cukru pudru. Pod koniec ubijania dodajemy łyżkę mąki i sok z cytryny. Beza powinna być lśniąca.
Na upieczone ciasto wykładamy cytrynowy budyń, a na niego ubitą bezę. Całość pieczemy jakieś 20 minut w temperaturze 175 stopni. Beza powinna być w środku piankowa jak na zdjęciu, a z wierzchu chrupka.

Wystudzić przed podaniem.
Smacznego!


67 komentarzy:

ves pisze...

uwielbiam wszystko co cytrynowe i uwielbiam bezy. Dla mnie połączenie idealne :)

kuchcikOla pisze...

jeszcze nigdy nie jadłam... za każdym razem, gdy ją widzę zachwyca mnie jej wygląd, smak na pewno też by mnie zachwycił :)

Inspirowane Smakiem pisze...

Ale to musi być kwaaśne!

kuchenny bałagan pisze...

Ostatnio miałam okazję kosztować, była absolutnie przepyszna :)

Aga pisze...

To połączenie nie może się nie udać, na pewno pyszne:)Mam w planach na dziś połączenie bezy z kremem cytrynowym:)

BernadettaP pisze...

Wow ! Ta tarta dech zapiera ! Uwielbiam takie słodko- kwaśne desery i z chęcią bym kawałeczek zjadła :)

Ladylaura. pisze...

Wspaniała tarta,piękne zdjęcia,pozdrawiam.Zapomnialam blog genialny.

gin pisze...

Wygląda wspaniale, to słoneczne nadzienie... :)

Oliwka ;D pisze...

Cześć ! Ja też założyłam bloga nie dawno http://zdrowadietanastolatki.blogspot.com/ :) Zapraszam
PS świetne przepisy !

ośrodki Kaszuby pisze...

Wyszło super apetyczne. Gratulacje.

Turystyka pisze...

Fantastyczny przepis właśnie go wykorzystałam na dzisiejszy podwieczorek :)

Veggie pisze...

Wygląda genialnie, bardzo apetycznie :-)

Agnieszka pisze...

O kurcze ! Zapisuje przepis :)

Zapraszam
zdrowiezwyboru.blogspot.com

Spis blogów KULINARNYCH pisze...

Zapraszam Cię na mój nowy spis blogów KULINARNYCH :)
http://www.spis-blogow-kulinarnych.blogspot.com

Anonimowy pisze...

proszę o wypełnienie ankiety http://ankiety.interaktywnie.com/ankieta/51a9d185eb60e/

Opalanka pisze...

Westchnęłam tylko:)

grupaibc pisze...

Świetny przepis, z pewnością wypróbuję, pozdrawiam!

Natalia Choung pisze...

Nominuję twojego bloga do "The Versatile Blogger Award".Po Więcej informacji zapraszam na blog http://szpilkiwsniegu.blogspot.com/

kulturka pisze...

mmm tarta wygląda smakowicie, ogólnie takie francuskie klimaty jestem jak najbardziej za pozdrawiam

Mapa Zdrowia pisze...

Zachwyciliśmy się tym blogiem :) Serdecznie zapraszamy do wzięcia udziału na najlepszą sałatkę lata 2013!

Więcej informacji na naszym fanpage'u: https://www.facebook.com/MapaZdrowia

zakłamana pisze...

Hej. Swietny blog ;) zapraszam do mnie http://alex-faashion.blogspot.com/ można obserwować ;)

Anonimowy pisze...

Bardzo ciekawy przepis zapraszam do mnie opiekunczykajtek.pl

Anka pisze...

ale Ci ładnie wyszła... to moja szarlotka mimo, że prostsza nie wygląda tak pięknie!

pizza nocą pisze...

przepysznie to wygląda !!

Karina pisze...

Świetnie wygląda, pewnie też świetnie smakuje:)

Kuchnia i Podróże pisze...

Wyśmienity blog :-)
Zapraszam również do mnie :-)

www.kuchniaipodroze.blogspot.com

fitdevangel pisze...

Tarta fenomenalna, rewelacja. U ciebie to da sie oko nacieszyć zwłaszcza jak sie jes na diecie :) dzieki za piękne zdjecia i po takich slodkosciach zapraszamy tez do nas na: fitdevangel.blogspot.com

Gosia pisze...

Uwielbiam tartę :) przepyszna sprawa, na pewno skorzystam z tego przepisu bo wydaje się być fantastyczny!

Angelika Zieba pisze...

Witam...
Chciałabym zaprosić do polubienia oraz wzięcia udziału w konkursie z wartościową, godną uwagi nagrodą.
Konkurs jest dla każdego więc prosiłabym o udostępnianie linka z konkursem na facebooku:
https://www.facebook.com/zadawkuchni?ref=hl

oraz berzpośredniego linka do konkursu:
http://zadawkuchni.blogspot.co.uk/2014/04/konkurs-wiosenne-inspiracje.html

ZAPRASZAM...!!!

petitchef.pl pisze...

Byloby nam milo, gdybys zechcial go wpisac na Ptitchef.com, zeby mozna go bylo zaindeksowac.

Ptitchef jest katalogiem, który pozycjonuje najlepsze kucharskie strony internetowe w sieci. Setki blogów juz sa na nim juz zapisane i korzystaja ze strony Ptitchef, zeby przedstawic swoje wlasne strony internetowe.

Zeby zapisac sie na Ptitchef, wejdz na
http://www.petitchef.pl/index.php?obj=myaccount_site&action=form

lub na http://www.petitchef.pl i kliknij na « Dodaj swój blog-strone » w górnym pasku.

Pozdrawiam

Camelia
Petitchef.pl

Blogger pisze...
Ten komentarz został usunięty przez autora.
Kamila Niksa pisze...

Wygląda smakowicie, muszę wypróbować! :)

Zapraszam również do siebie: http://shawsy.blogspot.com/

godspromoteme pisze...

fajne przepisy, z pewnością skorzystam :)Polecam makaron po włosku! przepis u mnie na blogu: http://godspromoteme.wordpress.com/2014/10/03/pasta-italiana-czyli-moj-sposob-na-makaron-po-wlosku/

Kalina Nawrot pisze...

Wygląda naprawdę przepysznie! Cytrynowej tarty jeszcze nie jadłam
remontujemynaszdoml

Anita pisze...

Robiłam kiedyś tartę, ale moja tak pięknie nie wyszła :(

Ada Drygas pisze...

to wygląda obłędnie! aż mi teraz ślinka cieknie ;) maxrekl

Jacek pisze...

Wygląda bardzo atrakcyjnie i pewnie smakuje doskonale. Muszę koniecznie wypróbować.
Pozdrawiam,
Jacek

Malina pisze...

wygląda wspaniale! ale bym jadła ;)

daria pisze...

jeśli smakuję tak jak wygląda to musi być na prawdę przepyszny :) pozdrawiam!

darek pisze...

super jest taki domowy chlebek :) pozdrawiam

Zosia pisze...

oj koniecznie muszę wypróbować! :)

Niezdrowe jest pyszne pisze...

Nam się podoba :) Na bank sprawdzimy ten przepis!

Marek Dykas pisze...

Spoko

Karolina R pisze...

wspaniały blog ! zapraszam do siebie na rozwijającego się bloga :)

Adam Wykja pisze...

Jadłbym :)

Kaśka pisze...

Wygląda pysznie.Dzięki za inspirację:)

Janka pisze...

Pyszne to musi być!

Malla pisze...

Coś wspaniałego! :D

Hexe1vs1 pisze...

Ahh. ..pyszota! Gdyby nie moja dieta,królowało by na moim talerzyku.


Pozdrawiam i zapraszam do siebie ! :*

Infra pisze...

Wygląda przepysznie :)

Portos pisze...

Super pomysł :)

Smaczny Rezultat pisze...

Pięknie wygląda, pycha :)

kaja pisze...

wyglada smakowicie :)

nina pisze...

pychotaaaa :)

Maciek pisze...

wygląda super, a co dalej nie ma nikogo na blgu

Pędziwiatr pisze...

Wygląda naprawdę fajnie! W szybkapizza.pl stawiamy na włoską kuchnię, jednak super jest czasem zobaczyć tak proste, a zarazem tak przepyszne dania w internecie :) Na pewno spróbujemy zrobić to ciasto dla siebie ;)

Kamila pisze...

Wygląda naprawdę przepysznie :)

http://4foodsecrets.blogspot.com/ pisze...

Super przepis :)
Na pewno skorzystam :)

Asia pisze...

Super!

Karola pisze...

Wyszła przepyszna :)

AkatFolia pisze...

Po prostu pycha! Naprawdę smakowicie to wygląda :) Jeszcze tylko ładnie podać i tarta zniknie w trzy minuty :)

Konrad pisze...

A czy słyszeliście o ekspresowej tarcie z płatków owsianych z fetą i warzywami ?

Urszula pisze...

Witam.
Chciałabym przedstawić wam ciekawe zestawienie pomysłów na 2 śniadanie !
Naprawdę genialne, warto spróbować !

podatnik.info pisze...

Ja do swojej tarty , aby jej dodać trochę pikanterii dodaję miód oraz papryczkę chilli , co nie daje tylko dodatkową nutę ale sprawia , że potrawa jest bardziej wyrazista.

chwilówka online pisze...

Bardzo fajne zestawienie! Muszę spróbować tarty, bardzo fajna. Sam zawsze dodawałem miodu, lubię słodkie jedzenie :)

Zapytaj dietetyka pisze...

NA pewno mega smaczne, choć na taki deserek można pozwolić sobie tylko od czasu do czasu...Na szczęście zbliżają się święta więc będzie ku temu okazja!

zobacz tu pisze...

Wygląda to smakowicie, przekazuje dalej mojej małżonce :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...