poniedziałek, 23 lipca 2012

Po długiej nieobecności.... gruszkowy 3bit :)

 Witajcie po 3 miesiącach przerwy :). Przepraszamy z góry za to, że tak bez słowa zniknęliśmy na tak długi czas. Nasza nieobecność spowodowana była głównie brakiem czasu :(, ale teraz postaramy się pisać częściej. Bardzo dziękujemy za wszystkie miłe komentarze pozostawione na blogu w tym okresie :). Cieszymy się, że zamieszczone przepisy komuś się przydają, a przede wszystkim smakują!. 
Dzisiaj wstawię moją wersję ciasta 3bit. W tej postaci robiłam je pierwszy raz i muszę powiedzieć, że wyszło całkiem smaczne :). Z kawałkami owoców na talerzu smakuje jeszcze lepiej!

Składniki:
  •  1 budyń śmietankowy
  •  0,5 l mleka
  •  puszka masy kajmakowej (w moim przypadku kokosowa)
  •  4 jaja
  •  100 g cukru
  •  100 g mąki
  •  2 duże opakowania herbatników
  •  500 ml śmietanki 36 %
  •  1 galaretka gruszkowa (ja dorwałam w Biedronce, ale wiem, że Delecta też produkuje gruszkowe galaretki)
Na początku pieczemy spód biszkoptowy. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 160 stopni. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy połowę cukru. Żółtka z pozostałym cukrem ubijamy w oddzielnej misce do białości z dodatkiem 2 łyżek gorącej wody. Na ubite żółtka wykładamy ubite białka i przesiewamy mąkę. Wszystko ze sobą mieszamy, przekładamy do blachy i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 20 minut.
Wystudzony biszkopt nasączamy ponczem ( woda +cukier+cytryna).
Budyń przygotowujemy według przepisu na opakowaniu.
Galaretkę rozpuszczamy w małej ilości wody – powiedzmy ½ szklanki. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno dodając pod koniec ubijania trochę cukru pudru do smaku. Przy pomocy miksera mieszamy galaretkę ze śmietaną.

Polewa czekoladowa (przepis stąd):
  • 8 łyżek cukru
  • 4 łyżki śmietany
  • 6 łyżek kakao
  • 120 g masła
  • 2 łyżeczki żelatyny
Żelatynę zalewamy małą ilością zimnej wody. Gdy żelatyna napęcznieje wsadzamy ją na chwilę do mikrofalówki w celu całkowitego rozpuszczenia. Śmietanę, kakao, cukier i masło rozpuszczamy w rondelku lub na parze wodnej. Do gorącej polewy dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Wszystko studzimy i wylewamy na ciasto.
 Na przygotowany biszkopt wykładamy masę kajmakową ( aby konsystencja nie była taka „tępa” można ją podgrzać lub dodać do niej odrobinę śmietanki.
Następnie wykładamy warstwę herbatników. Na herbatniki wylewamy letni budyń. Wykładamy kolejną warstwę herbatników, a na nie krem gruszkowy. Na koniec ciasto zalewamy polewą czekoladową.

Smacznego!



14 komentarzy:

tova1 pisze...

Wygląda pysznie, szkoda, że nie mam talentu do pieczenia ciast :(

Madzialena pisze...

Wygląda bardzo apetycznie, ciekawy dodatek tej gruszkowej galaretki, nie spotkałam się z taką jeszcze :) I cieszę się, że do nas wróciliście, czekam na kolejne przepisy ponieważ fanką bloga jestem od dłuższego czasu :)

Maggie pisze...

Dobrze, ze znow jestescie! Ciasto wyglada pieknie, choc jest troche pracochlonne. Ale jesli chcemy zrobic na kims wrazenie, to jest idealny pomysl!

mojetworyprzetwory pisze...

Piękne ciacho, można po nim wybaczyc tak długą nieobecność;)

kuchennefascynacje pisze...

Ciekawa wariacja a i ciacho wygląda bardzo apetycznie :)

Asiek pisze...

Powrót w bardzo smacznym stylu:)!

kuchenny bałagan pisze...

Mmm, wyobrażam sobie ten cudowny smak :)

Marta pisze...

Właśnie takie ciacho za mną "chodzi" od jakiegoś czasu. Pyszna odmiana tradycyjnego 3bita :)

Ola pisze...

odskocznia od tradycyjnego 3bita, super :)

Magda111 pisze...

Widok odlotowy,na pewno idzie w parze ze smakiem :)
pozdrawiam

klementynka_234 pisze...

Uwielbiam wszelkiego rodzaju desery z gruszkami. Na pewno wkrótce wypróbuję Twój przepis, szczególnie, że gruszki w moim sadzie zaczynają dojrzewać:)

Radek pisze...

Sam 3bit jest świetny, ale nie wiedziałem, że jeszcze ten przepis można zmodyfikować.

marcin pisze...

Bardzo mi się podoba ten przepis. Faktycznie jest to odskocznią od tradycyjnego 3bita.

Ola pisze...

Uwielbiam każdy deser, który ma w sobie gruszki. Zdecydowanie będę musiała wypróbować ten przepis. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...