niedziela, 16 października 2011

Czekoladowo-rumowa słodycz pod truskawkową pianką

Witam w niedziele :). Dzisiejsze ciasto wymyśliłam sobie wczoraj w głowie. Koniecznie chciałam, żeby miało rumowo-czekoladowy smak. Tak, więc postanowiłam upiec ciemny biszkopt i przełożyłam go masą czekoladową i pianką truskawkową. Całość smakuje wyśmienicie!

Składniki na biszkopt:


  • 4 jaja
  • 100 g cukru
  • 100 g mąki pszennej
  • 2 łyżki gorącej wody.
  • 2 czubate łyżki kakao
Składniki na masę:
  • 800 ml śmietany 36 %
  • aromat rumowy
  • 1 galaretka truskawkowa
  • ok. 100 ml. wody
  • 3 łyżki żelatyny
  • 3 łyżki kakao
  • 5 łyżek cukru pudru
Do dekoracji:
  • 100 g mlecznej lub gorzkiej czekolady


Upiec biszkopt według przepisu zamieszczonego tutaj. Nasączyć biszkopt mieszaniną wody, soku z cytryny i cukru.
Masa czekoladowo-rumowa: 400 ml śmietany ubijamy na sztywno. Dodajemy 3 łyżki cukru pudru, kakao i aromat rumowy - wszystko miksujemy delikatnie ze śmietaną. Całość wstawiamy do lodówki. Żelatynę rozpuszczamy w ok. 100 ml wrzącej wody. Wystudzoną miksujemy delikatnie z kremem czekoladowo-rumowym. Masę wykładamy na biszkopt i wkładamy do lodówki.
Masa truskawkowa: galaretkę rozpuszczamy w pół szklanki wrzącej wody - odstawiamy do wystudzenia. W międzyczasie ubijamy 400 ml śmietany. Dodajemy 2 łyżki cukru pudru. Letnią galaretkę miksujemy delikatnie z bitą śmietaną. Piankę truskawkową wykładamy na masę czekoladowo-rumową i ponownie wstawiamy do lodówki. Górę ciasta zdobimy startą czekoladą.

Smacznego!


4 komentarze:

Anonimowy pisze...

Coraz bardziej sie przekonuje,ze mimo mlodego wieku Twoje przepisy i zdjecia,ktore do mnie przemawiaja najbardziej,sa po prostu GENIALNE,co za ciacho,pozdrawiam.Maja38.

zauberi pisze...

wygląda przepysznie, skusiłabym się na kawałek

Angie pisze...

Ciasto wygląda przepysznie!!!

Maggie pisze...

Pieknie to sobie wymyslilas!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...