Składniki:
- 1 bagietka
- 1-2 pomidory
- 1 mała cukinia
- kulka mozzarelli
- oliwa z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- bazylia, oregano
- trochę tartego parmezanu
Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Do miseczki wlewamy trochę oliwy. Dosypujemy do niej sól, pieprz, zioła i zmiażdżony czosnek - mieszamy. Bagietkę kroimy na kromki. Każdą kromkę smarujemy przygotowaną miksturą i wkładamy do piekarnika na ok. 5 minut.
Farsz pomidorowy: Pomidory należy sparzyć i obrać ze skórki. Usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę. Do tego dodajemy bazylię, oregano, sól, pieprz.
Farsz cukiniowy: Cukinię kroimy w drobną kostkę. Rozgrzewamy trochę oleju na patelni i podsmażamy ją ok. 4-5 minut. Następnie dodajemy mały ząbek czosnku przepuszczony przez praskę, oraz sól i pieprz. Mozzarelle kroimy w plastry.
Podpieczone grzanki wyjmujemy z piekarnika. Nakładamy na nie farsz z cukinii, pomidorów i plastry mozzarelli. Pomidory i cukinie posypujemy parmezanem i wsadzamy wszystko ponownie do piekarnika na ok. 2 minuty.
Smacznego!
6 komentarzy:
Piękne , aż ślinka cieknie .
kocham bruschette! zapisuję pomysł!
Pięknie podane, wykorzystam kiedyś pomysł jak będę miała mieć gości :)
Pysznie! Zwłaszca ta z cukinią :) Mniam, mniam!
niezbyt lubię jeść śniadanie ( wiem, wiem, niezdrowo!) ale takie śniadanko to co innego :D
Piękne i kolorowe :) u mnie by były zapewne na kolację :)
Prześlij komentarz